IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент отхвърли поправката за предотвратяване на Brexit без сделка*

Предложението, което бе поставено от опозиционната Лейбъристка партия, бе преборено с 327 гласа срещу 296 гласа

21:30 | 29.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските депутати отхвърлиха поправката на споразумението между премиера Тереза Мей и Европейския съюз, която призовава парламентът да обмисли алтернативни варианти за предотвратяване на Brexit без сделка, включително постоянен митнически съюз и втори референдум за оставането на Великобритания в състава на блока, съобщава Ройтерс.

Предложението, което бе поставено от опозиционната Лейбъристка партия, бе преборено с 327 гласа срещу 296 гласа.

Депутатите също така не приеха и поправка, призоваваща правителството да търси отлагане на Brexit и да не извежда Шотландия от ЕС против волята на народа, предава БТА.

Парламентът отхвърли и поправката към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от Доминик Грийв, целяща да даде на законодателния орган по-голям контрол над процеса по Brexit. Тя бе отхвърлена с 321 срещу 301 гласа.

Предложението щеше да позволи на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС. Смята се, че това е победа за Мей, която бе изразила опасения, че предложението ще узурпира ролята на изпълнителната власт.

Без подкрепата на депутатите остана и предложението за изменение, внесено от депутата лейбърист Ивет Купър, която щеше да даде на парламента правото да отложи Brexit. Депутатите отхвърлиха мярката с 321 срещу 298 гласа предложението.

След като станаха ясни резултатите от парламентарния вот цената на британската лира спрямо американския долар поевтиня с над половин процент до 1,3092 долара за паунд.

Редица поправки бяха поставени за гласуване от британските депутати, след като оригиналното споразумение на Тереза Мей беше отхвърлено от парламента по-рано през януари.

Сред тях е и планът за забавяне на процеса по излизането на Великобритания от ЕС в опит да се предотврати Brexit без сделка, както и призив предпазният механизъм за ирландската граница да бъде заменен с „алтернативни мерки“, посочва ВВС.

По-рано днес Мей заяви пред депутатите, че иска да отвори повторно преговорите си с ЕС. Премиерът заяви, че ще се върне в Брюксел, за да получи „значителнаи правно обвързваща промяна“ на ирландския предпазен механизъм, чиято цел е предотвратяването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От своя страна обаче Брюксел посочи, че няма намерение да променя законовия текст на споразумението с Лондон.

Мей заяви, че е наясно с „ограничения апетит“ на Брюксел за нови изменения, но посочи, че вярва в успеха си.

В опит да постигне смекчаване на тона в европейските столици във вторник премиерът проведе телефонни разговори с някои от основните лидери на ЕС преди гласуването в Камарата на общините.

*Информацията е актуализирана към 22:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 44
studioaa
преди 5 години
Долу обединена европа, долу европейския съюз, долу еврозоната, долу еврото. Шотландия и днес си е независима, както и Северна Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
Kikaha2
преди 5 години
напред с рогата, поне ще е интересно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Да живее свободна и независима Шотландия :)И обединение на Ирландия! :)All is under control !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още