IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Парламентът трябва ясно да покаже каква сделка с ЕС иска

Тази вечер депутатите ще имат възможността да гласуват по 7 предложени промени на споразумението на Тереза Мей за Brexit

17:28 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че гласуването в Камарата на общините днес е шанс да се тегли черта на разногласията, които попречиха на парламента да одобри споразумението за Brexit, и възможност законодателите да покажат на Европейския съюз какво искат, предаде Ройтерс.

"Приемам, че таза Камара /на общините/ не иска споразумението, което й предложих в съществуващия му вид. Гласуването беше категорично и аз се вслушах. Светът вече знае какво не иска тази Камара. Днес трябва да отправим недвусмислено послание какво искаме", каза Мей.

Мисля, че от страна на ЕС има желание за постигане на сделка с Обединеното кралство, но това, което те заявиха ясно, след като парламентът не одобри договореното споразумение, е, че искат да знаят какво всъщност иска Великобритания, отбеляза тя.

Министър-председателят призова депутатите да й предоставят възможно най-еднозначните пълномощия да се върне в Брюксел за допълните преговори по сделката за Brexit, посочва ДПА.

Мей отбеляза, че иска да предоговори постигнатата с ЕС сделка за раздялата, за да осигури "съществени" промени, въпреки че това вероятно ще срещне остра съпротива от страна на блока.

"Говоря не за нова размяна на писма, а за съществена и законово обвързваща промяна в споразумението за оттегляне", каза пред парламента тя.

"Да се договори такава промяна няма да е лесно. Това ще означава ново отваряне на споразумението - стъпка, която, доколкото знам, европейските ни партньори не одобряват особено", допълни министър-председателят.

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу заяви, че тази вечер депутатите ще имат възможността да гласуват по 7 предложени промени на споразумението на Тереза Мей за Brexit, предаде Ройтерс.

До последния момент депутатите имаха възможност да предлагат промени. Бяха предложени общо 14 промени, но председателят на Камарата трябваше да реши кои да остави за дебатиране и гласуване в парламента.

Сред оставените 7 предложения е това на лейбъристкия депутат Ивет Купър. То е подписано от 139 депутати, включително от Консервативната партия на Мей. Предложението, известно като Поправка В, дава на Мей срок до 26 февруари да договори с Брюксел такова споразумение за Brexit, което да бъде подкрепено от британския парламент.

Ако това не се случи, то на парламентът ще бъде дадено право да поиска от ЕС отлагане на срока за Brexit, за да се предотврати вариантът излизане от ЕС без сделка. Предложението на Купър предвижда удължаване с 9 месеца на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, тоест от 29 март, както е планирано сега, на 31 декември.

Сред 7-те предложения, по които ще гласуват депутатите днес, е и това на влиятелния консерватор Греъм Брейди.

То призовава за замяна на предпазната клауза с "алтернативни мерки", за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди, известно като Поправка N, е подписано от 71 депутати. В него се казва, че парламентът ще подкрепи сделката на Мей за Brexit, ако предпазната клауза бъде заменена с "алтернативни мерки и разпоредби". Вчера Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно Поправка N.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още