IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли плащанията в брой в еврозоната да се облагат с данък?

ЕЦБ и МВФ предлагат евро в брой и евро-в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс

08:49 | 05.03.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува идея, която би могла да доведе до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при плащане в брой, а по-ниската – за картовите плащания.

Немислимо? Ни най-малко. Забавянето на икономиката причинява значителни опасения на централните банки с нулеви или дори отрицателни лихвени проценти. Ще бъде ли ефективно в бъдеще ново понижение на лихвите, далеч в отрицателната територия? Тъй като отрицателният лихвен процент при рефинансиране на централната банка, си има лимит - разходите за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да превърнат запазването на стойността си в кеш, ако „таксата за задържане“ в банките стане твърде висока. Тук обаче има транспортни разходи, разходи за сигурност и застрахователни разходи. Базовият лихвен процент от минус 0,4%, наложен от ЕЦБ и някои финансови институции, изглежда е достигнал своя праг, тъй като някои банки и богати частни клиенти вече натрупват значителни парични средства в брой, пише в свой анализ за Die Welt Дирк Майер, професор по икономика в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето защо находчивите икономисти от МВФ и ЕЦБ наскоро представиха идеята си за облагане със специален данък на паричните средства в брой. Иначе казано - те предлагат евро в брой и евро-в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на отрицателния лихвен процент спрямо номинала в евро.

Ако например основният лихвен процент е минус три процента, банкнотите и монетите ще струват годишно с три процента по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкова (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с отрицателна лихва. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната реформа ще трябва да бъде приета единодушно при изменение на договорите на ЕС, което в някои страни обаче може да срещне съпротива. От този момент нататък е-еврото ще доминира като аритметична единица. Евро-гражданинът вероятно ще намира само електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното пазаруване.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 32 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Глобалистичният елит се е вкопчил яростно във властта и чрез всички средства се бори, за да я задържи. Хората непроумяват, че им налагат реално един тоталитарен модел, непроумяват, че цялото човешко развитие се моделира в посока на това, което иска този елит. "Te са длъжни чрез преститутките постоянно да пробват!Ако в главите на *** са само:толерантност, либерализъм, Путин, новичок,а популацията е предимно старичок - действат и налагат електронният концлагер. Тогава на земята няма да има никаква радост,защото какво му е радостното в концлагер,на който понятиятията (както в комунизЪма) в празните глави са първи и последен надзирател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 45 rate down comment 0
bonboniera29
преди 5 години
Явно ще се връщаме към златния стандарт - волно или неволно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ше позлваме долари ве, ако не китайски донги и левчета с рубли щом искат немат ядове ебаааги и у оллигофрените .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 1
arbeitmachtfrei
преди 5 години
Глобалистичният елит се е вкопчил яростно във властта и чрез всички средства се бори, за да я задържи. Хората непроумяват, че им налагат реално един тоталитарен модел, непроумяват, че цялото човешко развитие се моделира в посока на това, което иска този елит. Именно затова и развитието в ключови сфери замря, за сметка на задълбаването в surveillance технологии, които да гарантират мястото на елита ( интернет, смартфоните, онлайн пазаруване, "умни" уреди, т.нар. "изкуствен интелект" и т.н.)Повече от ясно е, че консумеристкият модел е под натиск - от една страна демографията безкомпромисно "изяжда" възможностите за растеж, от друга страната, развитието на технологиите поставя съществени въпроси за това как и накъде ще вървим. Не ясно дали и демографските проблеми не са следствие от технологизацията на човеството, но е сугрно че именно тези два елемента спъват растежа. А без растеж и поне минимално преразпледеление на благата глобалистичният елит е обречен. Но този елит изглежда все по невменяем и прави все повече глупости, без да осъзнава, че сам си копае гроба. Впрочем винаги е било така, но връщайки се към миналото всичко изглежда някак по-просто - дали ще е някое ново данъче, задълженийце за раята, или някоя друга прищявка на властта, с която да си заздрави позициите, все нещо подобно е обръщало каруцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
идеята вдянах горе-долу , не вдянах момента за облагане . нали всички плащаме ДДС и данък печалба в ЕС дето после се разпределя от него И за централните банки , които се грижат за паричната маса в брой , да не е мазна и скъсана , да изглежда добре и лъскаво , да има достатъчно по банкоматите по празници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 58 rate down comment 1
mick
преди 5 години
Тия се скъсаха да печатат пари, и за да има за правилните хора.. сега ще облагат останалите. Крадливи на квадрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 1
sdar
преди 5 години
Абе хайде да не разсъждаваме толкова ограничено, а?Защо не помислим не само за 2 евро валути, а направо за 3, 4, или дори 10 да са? Нека да не сме коне с капаци, а да се направят повече евро валути за печатане и емитиране. Защо не и някакъв евробиткойн, а?Навремето, нали точно за да има една валута се направи еврото, а сега вървим по обратния път на деградация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
das
преди 5 години
Като идея го разбирам, но нещо не са я домислили идеята комунисто-социалистите от ЕНП-то. ОК, правят 2 валути, една евро в брой, друга евро в банките (нищо че повечето от тях са частни!!!). После ще могат да печатат и евро в брой, и да емитират още по-евтино евро в банките. Дотук добре. Обаче, ако са неравнопоставени, ще видят зор с стабилизирането на курса между двете, те реално пак ще могат да го стабилизират с повече печатане на едното или другото, но ако стабилизират едното с другото после курсът и на двете спрямо нещо трето ще е ясно какво. Инфлация и пак инфлация. Не само ще постигнат инфлационните цели от 2%, но и ще ги задминат дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още