fallback

Brexit без сделка е по-вероятен от всякога

Въпреки твърденията на премиера Джонсън, че иска сделка, той все още няма надеждно решение за ирландската граница

20:05 | 28.08.19 г. 3

Борис Джонсън вероятно е напуснал срещата на Г-7 в Биариц, Франция с убеждението, че е постигнал успех. Това не е напълно погрешно: имаше сондажи от европейските му колеги, които биха могли, ако той беше поискал, да доведат до сделка относно излизането на Великобритания от ЕС. Отхвърлянето на тези възможности би било грешка, но както добре знае британският премиер шансовете за нова сделка са малки, пише за Financial Times Бронуен Мадокс, директор на аналитичния център Институт за управление. 

Ето защо по-ранната декларация на Джонсън, че има вероятност от едно на милион за излизане без сделка, се превърна в крайно несигурна възможност за избягване на такова излизане. Изходът без сделка е дори по-вероятен, тъй като той не предложи ясно решение по въпроса за ирландската граница - точката, в която сблъсъкът на възгледите му с ЕС е най-пряк и където вероятно ще бъдат усетени най-болезнените ефекти от Brexit без сделка. Премиерът иска да премахне така наречения бекстоп, предназначен да предотврати връщането на твърда ирландска граница. Лидерите на ЕС обаче настояват, че Великобритания трябва да предложи алтернативни решения.

Следващите седмици ще покажат дали парламентът на Обединеното кралство може да намери начин да блокира излизането без сделка. Но предположението, направено от зрителите на това изключително театрално представление, в което бъдещето на нацията се движи от една пропаст към друга, трябва да бъде, че сделката не е най-вероятният резултат.

Оптимизмът на Джонсън след поредица от срещи със световните лидери може да се основава на разговора му с президента на САЩ Доналд Тръмп, който обеща голяма и навременна търговска сделка. Премиерът, знаейки, че неуспехът в управлението на обществените очаквания е проклятието на драмата Brexit, разумно предупреди, че това може да отнеме повече време.

Но неговият приповдигнат тон може да се дължи и на забележка от  германската канцлерка Ангела Меркел. Тя отбеляза, че вероятно ще бъде постигната сделка в някакъв момент през следващите години, дори и след излизане без сделка - така че защо да не могат да го направят след 30 дни?

Джонсън без съмнение призна политическия подарък, който Меркел му направи, макар и без да иска. Нейният хипотетичен срок отлага въпроса за след повече от две седмици, след които парламентът ще се събере. През това време той може да претендира, че работи по сделка и така да подкопае подкрепата за маневри, които целят да блокират в парламента излизане без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още