IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Великобритания трябва да плаща дори и при Brexit без сделка

Според говорителката на блока Мина Андреева изплащането на задълженията е от ключово значение за започването на нови двустранни икономически отношения

16:35 | 26.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз очаква Великобритания да спази финансовите ангажименти, направени по време на членството си в блока, дори и в случай на Brexit без споразумение. Това заяви говорител на Европейската комисия в понеделник.

Британският премиер Борис Джонсън заяви по-рано миналата седмица, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, то тогава вече няма да дължи на Брюксел 39-те млрд. паунда (47,88 млрд. долара), които обеща неговата предшественичка Тереза Мей.

„Всички задължения, които са поети от 28-те държави членки, трябва да бъдат спазени. Това също е особено важно при сценарий без сделка, когато Великобритания ще се очаква да продължи да уважава ангажиментите, направени по време на членството в ЕС“, заяви говорителката на блока Мина Андреева, цитирана от Ройтерс.

Тя също така наблегна на това, че изплащането на задълженията е от ключово значение за започването на нови двустранни икономически отношения, „основаващи се на взаимно доверие“. Андреева също така посочи, че властите в Лондон все още официално не са повдигнали въпроса пред Брюксел.

Борис Джонсън обеща Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
Проблемът е че в британския манталитет е кодиран и вграден стремежът да се взема , а не да се дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още