IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit без сделка е по-вероятен от всякога

Въпреки твърденията на премиера Джонсън, че иска сделка, той все още няма надеждно решение за ирландската граница

20:05 | 28.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън вероятно е напуснал срещата на Г-7 в Биариц, Франция с убеждението, че е постигнал успех. Това не е напълно погрешно: имаше сондажи от европейските му колеги, които биха могли, ако той беше поискал, да доведат до сделка относно излизането на Великобритания от ЕС. Отхвърлянето на тези възможности би било грешка, но както добре знае британският премиер шансовете за нова сделка са малки, пише за Financial Times Бронуен Мадокс, директор на аналитичния център Институт за управление. 

Ето защо по-ранната декларация на Джонсън, че има вероятност от едно на милион за излизане без сделка, се превърна в крайно несигурна възможност за избягване на такова излизане. Изходът без сделка е дори по-вероятен, тъй като той не предложи ясно решение по въпроса за ирландската граница - точката, в която сблъсъкът на възгледите му с ЕС е най-пряк и където вероятно ще бъдат усетени най-болезнените ефекти от Brexit без сделка. Премиерът иска да премахне така наречения бекстоп, предназначен да предотврати връщането на твърда ирландска граница. Лидерите на ЕС обаче настояват, че Великобритания трябва да предложи алтернативни решения.

Следващите седмици ще покажат дали парламентът на Обединеното кралство може да намери начин да блокира излизането без сделка. Но предположението, направено от зрителите на това изключително театрално представление, в което бъдещето на нацията се движи от една пропаст към друга, трябва да бъде, че сделката не е най-вероятният резултат.

Оптимизмът на Джонсън след поредица от срещи със световните лидери може да се основава на разговора му с президента на САЩ Доналд Тръмп, който обеща голяма и навременна търговска сделка. Премиерът, знаейки, че неуспехът в управлението на обществените очаквания е проклятието на драмата Brexit, разумно предупреди, че това може да отнеме повече време.

Но неговият приповдигнат тон може да се дължи и на забележка от  германската канцлерка Ангела Меркел. Тя отбеляза, че вероятно ще бъде постигната сделка в някакъв момент през следващите години, дори и след излизане без сделка - така че защо да не могат да го направят след 30 дни?

Джонсън без съмнение призна политическия подарък, който Меркел му направи, макар и без да иска. Нейният хипотетичен срок отлага въпроса за след повече от две седмици, след които парламентът ще се събере. През това време той може да претендира, че работи по сделка и така да подкопае подкрепата за маневри, които целят да блокират в парламента излизане без сделка.

Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
смели хора, вярват в себе си, в силата си, в правотата си. и затова ще са победители. на другия полюс са руснаците, без право на избор освен избора на Путин, европейците, без право на избор, освен избора на ордата бюрократи, и турците - че Ердо ще ги обяви за превратаджии и хоп в затвора.как интересно се подреди света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Западът ще трябва да свиква с много "невероятности"."...Китай премина в първия ред, а Русия се справя по-добре в своята стратегия. Макрон каза също, че Франция трябва дълбоко да преосмисли и изгради нови отношения с Русия. -Без Русия е невъзможно да се изгради нова архитектура на доверие и сигурност в Европа, отбеляза той. Европейският континент никога няма да бъде стабилен, никога няма да бъдем в безопасност, ако не стигнем до по-спокойни отношения с Русия и не изясним отношенията си-, каза той.Париж и Москва трябва да направят заедно нещо полезно за света, в противен случай Европа ще продължи да бъде театър на стратегическата борба между САЩ и Русия, добави френският президент.Макрон подчерта, че изтласкването на Москва от европейските страни е голяма грешка. Това може да доведе до влизането на Русия в съюз с Китай, продължи той. И това изобщо не е в интерес на Европа. Всички живеем в един свят и както знаете дори по-добре от мен, международният ред преживява безпрецедентни сътресения. Ако позволите, бих посочил голямо потресение, което без съмнение се наблюдава за първи път в нашата история в почти всички области и има наистина исторически мащаб. На първо място, това са геополитически и стратегически трансформации и преустройства. Определено сме свидетели на края на западната хегемония в света. Свикнали сме с международния ред, който разчита на западната хегемония от 18 век. Тази хегемония очевидно е била френска през 18-ти век благодарение на Просвещението, със сигурност британска през 19-та поради индустриалната революция и, логично, американска поради два световни конфликта, както и поради икономическото и политическото господство на тази власт. Всичко се променя. .."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
megiddo
преди 4 години
Историческо британско падение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още