fallback

На прага на Brexit: Скъсените срокове може да имат решаващо значение

Последната реч на кралица Елизабет II може да повлияе на решението на парламента в Лондон

10:32 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Трябва да се подходи с умерен оптимизъм и към това споразумение за Brexit. Това коментира по bTV политологът Георги Киряков по повод сключената сделка за напускане на Великобритания от Европейския съюз.

Европейският съвет одобри снощи договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от блока. 

Ситуацията около Brexit не беше по-различна в края на март, когато бившият премиер Тереза Мей се споразумя с Жан-Клод Юнкер, каза той и допълни, че различното сега е, че срокът за Борис Джонсън сега е прекалено малък.

Той обясни, че ако се стигне до т.нар. твърд Brexit ще пострадат и двете икономики – на ЕС и на Великобритания – ще се покачат цените на всички стоки, които са в стокооборота. Причина за това ще са налагането на мита и инфлацията.

Ще се намали и производителността на някои продукти, например компоненти на самолетната компания „Еърбъс”, която произвежда на територията на няколко страни”, допълни той. 

Според Киряков въвеждането на точкова система, при която ако искаш да работиш, трябва да покриеш даден тест, във Великобритания (подобна на тази в Канада) би затруднила хората.

Преводачът Мариана Хил смята, че различното в ситуацията е, че този път председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не разполага с шест месеца да преговаря и лавира. Според нея решението от вчера е ултимативно.

Освен това Хил обясни, че напъдените от Борис Джонсън консерватори трудно биха се върнали в партията. Въпреки това не изключи подобен сценарий. По думите ѝ основната опозиция в британския парламент в лицето на Лейбъристката партия също иска сагата Brexit да приключи.

Хил подчерта, че електронното правителство на Обединеното кралство ще се справи с това да даде статут за пребиваване на гражданите. Според нея и българското посолство в страната има добра кампания за сънародниците ни на Острова. Тя обясни, че последната реч на кралица Елизабет Втора е била различна и именно, защото тя е „държавният печат”, нейните думи могат да повлияят на решението на Уестминстър.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още