IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план на Джонсън за Brexit очаквано не се хареса на ирландските партньори

От ДЮП изразиха притеснение по три основни теми, свързани с регулирането на ирландската граница

12:14 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър. Снимка: Ройтерс

Радостта от постигането на напредък в преговорите между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от Европейския съюз трая по-малко, отколкото дори и най-песимистичните наблюдатели очакваха.

Очаквано ирландските партньори на премиера Борис Джонсън в британския парламент заявиха, че няма да подкрепят предложения от него план за постигане на сделка за Brexit, с което хвърлиха нови съмнения върху успеха на начинанието. Близо 15 минути преди 11 ч. паундът поевтиня след новината с 0,26% до цена от 1,2797 долара.

Независимо от постигнатия досега напредък между ЕС и Великобритания от Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която макар своите едва десетима депутати е основен поддръжник на консервативното правителство в Лондон, изрази опасения по три основни въпроса в предложението на Джонсън, съобщава Bloomberg.

Те са: новите споразумения за справяне с митническите проверки на стоки на британско-ирландската граница, новият механизъм, който дава на северноирландските политици право на вето върху тези споразумения и липсата на яснота за това как да се налагат данъци върху продажбите в региона.

„Ангажирани сме с продължаващите дискусии с правителството“, заяви лидерът на ДЮП Арлийн Фостър. „Така, както стоят нещата, не можем да подкрепим това, което бе предложено“, посочи тя.

Подкрепата на ДЮП е от съществено значение за шансовете на Борис Джонсън да прокара сделката си за Brexit в парламента. За момента юнионистите заявиха, че ще продължат да работят с премиера за постигане на споразумение.

Още преди от ДЮП да заявят, че на този етап не могат да подкрепят предложенията на министър-председателя, беше ясно, че това най-вероятно ще стане, тъй като въпреки промените, предлагания от Джонсън вариант се доближаваше в същността си до предходното предложение на неговата предшественичка Тереза Мей. Съдбата му стана печално известна в цяла Европа, след като парламентът в Лондон няколко пъти подред отказа да го приеме и това в крайна сметка струва както ценно време в преговорите, така и поста на самата Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още