IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет одобри промяната в споразумението за Brexit

Борис Джонсън е уверен, че Камарата на общините ще подкрепи сделката му с ЕС

22:20 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съвет одобри тази вечер договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения е изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.

Изглежда напредваме към последната крачка, заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В личен план изпитвам тъга, защото в сърцето си винаги съм желаел Великобритания да остане. Дано нашите приятели решат да се върнат, вратата ни винаги ще остане отворена, добави той, цитиран от БТА.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че изпитва облекчение, но и тъга, защото Великобритания наистина напуска. Попитан какво би казал на онези британци, които гласуваха за оставане в ЕС, Юнкер заяви, че те са били прави.

Политически и технически ЕС е готов да утвърди споразумението в срок, уточни Туск. Той добави, че ако Лондон по някаква причина поиска отлагане на датата за напускане след 1 ноември, би се посъветвал с държавите от ЕС какво да се направи.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън изрази днес увереност, че в събота Камарата на общините ще одобри споразумението за Brexit, което той договори с лидерите на ЕС, предаде Ройтерс.

"Дълбоко съм убеден, че когато моите колеги в парламента проучат това споразумение, те ще пожелаят да гласуват за него в събота и през следващите дни", каза Джонсън пред репортери в Брюксел. "Има много добра възможност за депутатите в Камарата на общините да изразят демократичната воля на народа, както сме искали много пъти да го направим, и да осъществят Brexit", заяви той и добави: "Не мисля, че има някаква възможност за отлагане. Трябва да се справим и да приключим до 31 октомври".

Американската консултантска компания Eurasia Group прогнозира, че издействаната от британския премиер сделка може да бъде отхвърлена с малка разлика от Камарата на общините.

"Без Демократическата юнионистка партия изглежда на Джонсън няма да стигат между 15 и 20 гласа за необходимите 320 за гарантиране на победата", твърди компанията, специализирана в оценка на политическите рискове. Според нея от днес до събота усилията на Джонсън ще се съсредоточат в "ухажване" на евроскептиците от т.нар Европейска изследователска група (European Research Group - ERG), бившите консерватори и лейбъристите в парламента, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още