IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска актуализиране на мигрантската сделка с ЕС

Визовата либерализация за ЕС, както и развитието на митническия съюз с блока трябва да бъдат приложени в рамките на споразумението

17:55 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Турция заяви във вторник, че мигрантското споразумение с Европейския съюз от 2016 г. трябва да бъде актуалицирано в светлината на новата криза в Северна Сирия и на фона на продължаващото напрежение по турско-гръцката граница.

В интервю за държавната Анадолска агенция, цитирано от Ройтерс, външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че визовата либерализация за ЕС, както и развитието на митническия съюз с блока трябва да бъдат приложени в рамките на споразумението, за да се помогне за решаването на мигрантския въпрос.

Късно в понеделник турският президент Реджеп Ердоган напусна срещата си в Брюксел с лидери от ЕС и НАТО без публикуването на съвместно изявление или съвместна пресконференция, както беше планирано.

Ердоган направи посещението в белгийската столица на фона на продължаващото напрежение по границата с Гърция и неясната съдба на хиляди мигранти, опитващи се да влязат на територията на ЕС.

В Турция има 3,6 млн. мигранти от Сирия, като в рамките на споразумението от 2016 г. Анкара се задължава да контролира наплива от хора към ЕС в замяна на милиарди евро финансова помощ. Властите в Турция обаче не са доволни от европейската подкрепа, която според тях е недостатъчна.

Сделката от 2016 г. също така предвижда и приемането на хиляди сирийски бежанци в ЕС директно от лагерите в Турция, в замяна на което турските граждани ще получат право за безвизово пътуване в блока, по-голям напредък в преговорите за членство и развитие на митническия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още