IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса?

В най-силната европейска икономика има победители и губещи от кризата, причинена от пандемията

22:15 | 17.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Губещите

Други компании обаче вече усещат негативните ефекти от кризата с пандемията.

Например, Lufthansa Group е една от първите компании, които усетиха негативните ефекти от разпространението на вируса. В момента се проверява „прилагането на съкратеното работно време“. 

Дружеството се опитва да задържи всички служители, като през последните седмици от Lufthansa вече са предложили на работниците „използването на доброволни индивидуални мерки за персонала“, включително неплатен отпуск, авансов годишен отпуск и „разширяване на работата на непълно работно време“.

Компанията е отменила изплащането на дивиденти на своите акционери. Тази стъпка е предназначена да помогне за осигуряване на платежоспособност.

Lufthansa също взема допълнителни заеми и предоставя своя флот от самолети като обезпечение. В случай, че кризата се задълбочи или продължи по-дълго, Lufthansa обмисля дори възможността за държавна помощ.

Марк Хилер, управляващият партньор на производителя на самолетни седалки Recaro Aircraft Seating от Schwäbisch Hall, Германия, сподели, че неговата компания страда от ситуацията с коронавируса. Пандемията „води до големи загуби в продажбите и по този начин до огромен натиск върху разходите“, подчерта Хилер.

Компанията DAF BASF, която има приходи от 59 млрд. евро, също отчита влошаване при дейността си.

„Тази година вече се сблъскваме с високо ниво на несигурност в световната икономика през първите два месеца. Коронавируса е добавен нов фактор, който значително затруднява растежа в началото на годината, особено в Китай “, съобщиха от компанията.

Химическата компания очаква „отрицателните ефекти на коронавируса да имат значително влияние в световен мащаб, особено през първото и второто тримесечие на 2020 г.“, при положение, че „вирусът няма да се разпространи в глобален мащаб“.

Няколко лидери на пазара не изключват намаляване на работното време.

Йорген Хофман, финансов директор на производителя на машини за рязане на пяна Albrecht Bäumer, заяви, че „очакваме да почувстваме ефектите до лятото на 2020 г. и в момента не смятаме, че ще успеем да компенсираме негативните последици по никакъв начин до края на годината “, което в най-лошия случай може да доведе до„ частично или пълно затваряне на фабриките“.

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
глобалната икономика ще придобие други форми и ще повече национална отколкото глобална. докато не се разбере най-после, че светът е устроен семейство-племе-народ-нация. другото е като теорията на британеца с маймуните, дето никой не успя да докаже. или на глобалното затопляне. колко много недоказане теории ни трябваха да изпитаме на гърба си за да тръгнем най-после по правия път. а да, забравих комунизъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още