IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски икономист: По-малко ще се доверяваме на чуждестранните вериги

Вероника Грип препоръчва поетапно облекчаване на мерките за социална изолация "стъпка по стъпка"

20:05 | 14.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Friedrich Alexander Univercity</em></p>

Снимка: Friedrich Alexander Univercity

След края на пандемията с коронавируса икономиката няма да остане същата като преди. „Вече няма да се доверяваме толкова много на международните вериги за доставки“, казва в интервю за Handelsblatt проф. д-р Вероника Грим, ръководител на катедрата по икономическа теория на Friedrich Alexander Univercity в Нюрнберг и член на Съвета на петимата икономически експерта, които съветват германското правителство.

Тя смята, че е „правилно да се нуждаем и от домашно производство за определени продукти“, което според нея важи особено силно например за сектора на здравеопазването и енергетиката.

„Развитията в Италия показаха много ясно колко бързо дадена здравна система може да достигне своите граници, ако разпространението на вируса не бъде спряно веднага. Ето защо забраните за контакт са необходими и широко приети в Германия. Това, разбира се, е изключително предизвикателно за обществото и икономиката. Пандемията ще бъде с нас много дълго време. Следователно в средносрочен план трябва да съчетаем защитата на здравето и възобновяването на социалните и икономическите дейности“, пояснява Грим.

По отношение на облекчението на забраната за контакти икономистът препоръчва добре планиран подход стъпка по стъпка. „Нищо нямаше да спечелим, ако пандемията се върне със сила след първото облекчаване", предупреди тя. Това би увеличило несигурността и по този начин допълнително ще отслаби икономиката.

„Настоящите ограничения могат да бъдат облекчени, само след като са установени специални защитни мерки за рисковите групи, бъдат създадени и оповестени правила за поведение и сме в състояние да контролираме по-добре развитието на броя на заразените. Ще ни трябват много повече тестове, приложения и дигитализация в системата на здравеопазването, за да можем да проследяваме курсовете за инфекции бързо и всеобхватно, както и ясни процеси, според които контактните лица на заразените хора могат бързо да бъдат поставени под карантина. И разбира се, трябва да има достатъчно маски и защитно облекло. Ако училищата бъдат отворени отново, например, може да се развие нова основа за зараза. Не всички ученици трябва да имат междучасие едновременно. И може би часовете трябва да се преподават през различно време“, казва тя.

Грим, която е енергиен експерт, е оптимист, че темата за опазването на климата може да помогне за съживяването на икономиката след епидемията.

„Пандемията може да бъде катализаторът на реформата на цените на енергията, която дава възможност за нови бизнес модели", казва тя. И предлага приходите от продажбата на въглероден диоксид да се ползват за премахване на надбавката и за намаляване на данъка за електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
И аз се къпя сам,но файда няма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 4 години
в тази карантина и аз се подстригах сам вчера, но тази ме бие по умения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още