IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Отношенията между Германия и САЩ може никога да не са същите

Комуникацията между двете най-влиятелни икономики в света се влоши при управлението на Тръмп

17:45 | 29.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Тръмп също така обвини Германия и Европейския съюз, че третират САЩ „лошо“ в областта на търговията, като посочи: „и така, засягат ни в търговията, засягат ни в НАТО“. Американският президент заплаши да наложи мита върху вноса на европейски коли, ход, който би се отразил много зле на Германия, тъй като тя е домът на европейското автомобилно производство.

Г-7

Групата на седемте най-развити икономики в света, която включва САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Франция, Италия и Япония, също е арена на напрежение.

Преди време Тръмп отказа да подкрепи заключенията на среща на върха на Г-7, акт, който германският канцлер Ангела Меркел нарече „малко депресиращ“. Отношенията  поеха още надолу неотдавна, след като Меркел отхвърли покана на Тръмп да присъства на среща на върха на Г-7 във Вашингтон заради коронавирусната пандемия.

Желанието на Тръмп за повторното приемане на Русия в групата също създаде разделение.

Северен поток 2

Отношенията на Германия с Русия, особено в енергийната област, са още един спорен въпрос. Американски официални представители са критични към „Северен поток“ 2, гигантски енергиен проект, който трябва да пренася газ от Русия към Германия, заобикаляйки Украйна.

През 2018 г. Тръмп заяви, че Германия е „напълно контролирана“ от Русия, а през декември миналата година САЩ наложиха санкции на проекта, който е близо до завършване, предизвиквайки гнева на Русия и Германия. Берлин реагира, като заяви, че „европейската енергийна политика трябва да бъде решавана в Европа, а не в САЩ“.

САЩ обмислят налагането на още санкции на газопровода, което може да предизвика ответни мерки от Германия. Администрацията на Меркел обмисля координирани действия от ЕС, съобщиха миналата седмица германски официални представители, запознати с разговорите.

От руска страна говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред CNBC по-рано този месец, че нови американски санкции върху “Северен поток“ 2 „ще бъдат атака от нечестна конкуренция, която противоречи на международното право и правилата на международната търговия“.

„Смятаме това за много опасно за световната икономика и икономическата среда. Знаем, че нашите партньори от Германия и европейските страни също са много притеснени пред тази потенциална заплаха и сме решени да продължим строителните работи в рамките на този международен проект“, каза Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Гермния трябва да спре да се прави на срамежлива и да забрави миналото. Времената са военни и да се правиш на миротворец не е много разумно. Тръмп и дава рамо да се върне там където и е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Хайко Маас: Отношенията между Германия и САЩ може никога да не са същите Докато важи Кнацлеракт и докато има окупационен корпус,всичко ще е същото!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Махне ли се главният дразнител, отношенията между САЩ и Германия много бързо могат да се нормализират. Между тях в момента стои само една изборна победа - или загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Да се говори, че Германия заделяйки по-малко от 2% пряко за отбрана не изпълнява задълженията си е доста некоректно. Германия е основен спонсор на всички държави от източна Европа, като се тръгне от Полша, мине се през България и се стигне до прибалтийските държави. В този смисъл когато Полша или България харчат 2% и повече, те реално харчат немски пари. Ако Германия си спре субсидиите, силно се съмнявам, че поляците или ние ще имаме да пръскаме пари за американски самолети от 70-те години на миналия век. Германия доста умело и стриктно харчи пари за отбрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още