IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата драма в британския парламент: торите планират бунт срещу премиера си

Всички четирима все още живи бивши премиери разкритикуваха плана на Борис Джонсън

21:30 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. <em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Вместо това тя се съгласи цялото кралство да остане в европейския единен пазар и митническия съюз, докато не бъде постигнато споразумение за свободна търговия. Заради този "ирландски Backstop" Джонсън се оттегли от кабинета на Мей като външен министър.

Като министър-председател самият Джонсън се съгласи на морската граница през октомври 2019 г. - това беше единственият начин да се осигури Brexit до датата  31 януари 2020 г. Очевидно по това време той е планирал да наруши обещанието си. Той осигури одобрението за договора на хардлайнерите по отношение на Brexit с обещанието, че митническата граница все още може да бъде променена.

Сега Законът за единния пазар ще отмени две разпоредби в Протокола за Северна Ирландия. Първо, северноирландските компании не трябва да попълват митнически формуляри, когато доставят стоки до континентална Великобритания. От друга страна, ЕС няма да има думата за държавната помощ на Великобритания през северноирландската задна врата. Вместо това британското правителство възнамерява да определя правилата самостоятелно.
 
Британският парламент едва ли ще спре Джонсън


ЕС не иска да приеме нарушението на закона и определи на Джонсън краен срок до края на септември, за да изтрие спорните пасажи от законопроекта. В противен случай ще бъдат проучени правните последствия, а делото срещу Лондон може да се окаже в Съда на Европейските общности.


Надеждите, че британският парламент ще спре закона, са доста малки. Мнозинството от консерваторите гледат на  проекта като на част от британската стратегия за преговори и не искат да връзват ръцете на правителството.

Дори министърът на правосъдието Робърт Бъкланд не посмя да се дистанцира от планираното нарушение на закона в неделя. “Ако видя, че законът се нарушава по начин, който намирам за неприемлив, тогава, разбира се, бих си подал оставката", каза той. „Но ние не сме стигнали този момент“, Според него спорът за закона за вътрешния пазар ще се разреши веднага щом британците и европейците договорят споразумение за свободна търговия.

Други обаче предупреждават за щетите върху имиджа, които се увеличават с всеки ден. Не мога да гласувам за този законопроект, каза председателят на комисията по отбрана Тобиас Елууд, член на торите.   

По материали на Handelslbatt и Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още