IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Да сме единни срещу диктата на „чуждите сили от ЕС“

Британският парламент одобри планираното от премиера нарушение на договора за Brexit, но безпокойството за неговото „хулиганство“ е голямо

08:44 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT</em></p>

Снимка: EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Джонсън предупреди депутатите да не правят същата грешка отново, както в преговорите за излизане миналата година. По това време разделеният парламент подкопа позициите на британските преговарящи в Брюксел. "Нека изпратим послание за единство и решителност", призова той.

Премиерът разглежда заплахата от нарушаване на договора за излизане като легитимно средство за упражняване на натиск в преговорите за свободна търговия с ЕС. Той се надява, че това ще насърчи европейците да направят отстъпки. Споразумението трябва да бъде сключено до средата на октомври, в противен случай блокът и Островът са заплашени от твърд Brexit.

„Само един е отговорен за тази сделка и това е той”

Но в Камарата на общините в понеделник вечерта стана ясно доколко действията на правителството разстроиха парламентаристите. Депутати от всички партии изразиха загриженост за международното положение на Великобритания.

А пред парламента се проведоха протести. Снимка: PA/WILL OLIVER

„Тази държава не може и няма да наруши международното право, само защото не харесва компромисите, които е подписала", каза депутатът от консерваторите Стивън Хамънд.

Неговият съпартиец Бен Спенсър от Рънимийд заяви, че неговият избирателен район е родното място на „Магна Карта” и върховенството на закона. Нарушаването на международен договор в най-добрия случай може да бъде крайна мярка, но никога не би могло да се разглежда като превантивна мярка, смята той.

Той никога не би си помислил, че нарушението на международното право ще бъде обсъждано като вариант в британския парламент, каза бившият лидер на лейбъристите Ед Милибанд, който представляваше опозиционния лидер Кир Стармър, който беше под карантина заради коронаворуса. Този дебат не е за Brexit, а за правилно или грешно, добави Милибанд.

А аргументът на Джонсън, че ЕС трябва да предотврати хранителна блокада в Северна Ирландия, е „смешен", каза Милибанд. Споразумението за излизане вече е съдържало предпазни мерки, от които Великобритания може да се възползва в такъв случай.

През миналата година Джонсън похвали договора за напускане като „прекрасен", припомни Милибанд. Внезапно сега той го намира за „противоречащ“. Премиерът отново се опитва да прехвърли вината върху другите. Този път обаче той не можа да посочи Тереза Мей, съдиите или парламента, каза Милибанд. „Само един човек е отговорен за тази сделка и това е той. Това е неговата сделка, неговата бъркотия, неговият провал”.

Лидерът на консерваторите бунтовници Боб Нийл също потвърди, че не може да одобри този законопроект. Текстът бил „ненужно провокативен“ в частта за преговорите за свободна търговия, каза председателят на правната комисия. Самият договор за излизане предлагал достатъчно предпазни мерки срещу крайните тълкувания на Северноирландския протокол.

Нийл иска да предложи изменение на третото четене на Закона за единния пазар през следващата седмица, което да даде последната дума на Парламента за всеки регламент на Северна Ирландия. Тогава правителството няма да може еднолично да отмени разпоредбите на Договора за оттегляне на ЕС.

А Джонсън сигнализира, че може да приеме такъв вариант.  Това може да е достатъчно, за да се запази броят на бунтовниците нисък и през следващата седмица. В същото време е признание, че е прекалил с опита си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още