IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и Брюксел продължават преговорите за сделка след Brexit

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен упълномощиха преговарящите да продължат работа

15:11 | 13.12.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лондон и Брюксел се споразумяха да положат още усилия и в следващите дни да се опитат да постигнат търговско споразумение, въпреки че изпуснаха последния си краен срок. Целта на този ход е да се избегне излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без сделка в края на този месец, пише Bloomberg.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дадоха на преговарящите зелена светлина да потърсят начин да излязат от тази задънена улица.

В петък и двамата заявиха че сценарий „без сделка“ не е най-добрата развръзка. Днес пък упълномощиха преговарящите да продължат работа.

„Въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове бяха пропускани отново и отново, ние смятаме, че в този момент е отговорно да направим допълнителна крачка“, коментираха Джонсън и Фон дер Лайен в съвместно изявление.

Великобритания напусна Европейския съюз през януари, но остава неформална страна членка до 31 декември, когато е краят на преходния период, в който остава в единния пазар и в митническия съюз на ЕС.

Brexit без търговска сделка ще нанесе щети на икономиките в Европа, ще повлияе негативно на финансовите пазари, на границите и ще донесе хаос в деликатните вериги на доставките в цялата Европа и извън нея.

„Всяка възможност за постигане на сделка е изключително добре дошла“, коментира германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин.

По-рано британският министър на външните работи Доминик Рааб заяви, че британската страна има нужда ЕС да промени позицията си по няколко въпроса.

„Искаме да се отнасят към нас като към всяка друга уважаваща себе си независима демокрация. Ако ЕС може да приеме това на политическо ниво, тогава имаме всички основания да бъдем уверени, но мисля, че предстои дълъг път, ”посочи той пред Sky News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
На 31 декември Великобритания окончателно излиза от ЕС. Ако до тогава не е постигната сделка, преговорите може да продължат, но свободното движение на хора и стоки ще бъде преустановено и търговията ще се извършва по правилата на СТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
sarcastic insinuatio
преди 3 години
колко още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен упълномощиха преговарящите да продължат работа."А те къде отиват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
демек, няма сделка ама кротко да не плащим пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още