IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на седмицата ЕС ще анализира има ли условия за сделка по Brexit

Великобритания и ЕС още не са намерили начин да преодолеят своите различия, коментира Урсула фон дер Лайен

17:10 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До неделя (13 декември) ще анализираме има ли условия за сделка с Великобритания по Brexit, или не, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция след края на Европейския съвет, излъчена в системата на ЕК.

Тя обясни още, че двете страни още не са намерили начин да преодолеят своите различия и допълни, че е запознала Съвета с развоя на разговорите, но подчерта, че още остава "пропастта" между позициите на двете страни.

От думите на фон дер Лайен стана ясно, че се подготвят специфични мерки при липсата на търговска сделка с Великобритания по конкретни области. Например Лондон не отстъпва от позициите си в областта на рибарството и ЕК ще предложи реципрочен достъп до водите на двете страни през следващата година, обясни още тя.

Разбираме, че Великобритания иска да контролира своето крайбрежие, но трябва да разбере и очакванията на рибарите в ЕС, които от десетилетия и дори от векове имат достъп до тях.

"По един или друг начин след по-малко от три седмици ще има ново начало за старото приятелство", заяви председателят на ЕК в заключение.

Във своите акаунти в Twitter много от лидерите на ЕС коментираха казуса с Brexit, който не беше включен в заключението от заседанието.

Според ирландския министър-председател Михал Мартин остават "огромни предизвикателства" пред Великобритания и ЕС. Страната му е една от най-засегнатите от Brexit и той коментира, че се надява на "сделка, която ще е от интерес на Ирландия, ЕС и Великобритания".

Френският президент Еманюел Макрон пък обърна внимание, че не сме в ситуация "без сделка", защото само преди дни ЕС и Великобритания се разбраха принципно за Споразумението за напускане, което дава решение на един от най-спорните моменти в Brexit - статута на Северна Ирландия.

Той коментира и още една тема от заседанието - отношенията с Турция. Макрон припомни, че на заседанието през октомври ЕС е дала втори шанс на страната под условия, но Анкара е продължила със своите "провокативни действия" в Средиземно море.

"ЕС е отворен за диалог", заяви още френският президент и допълни, че през март 2021 година ще бъде направен пълен анализ на отношенията между двете страни и ще бъдат ли необходими допълнителни действия.

На заседанието Съветът успя да постигне споразумение за бюджета на ЕС през следващите седем години, като ветото на Унгария и Полша беше преодоляно. Страните се разбраха и за по-амбициозни цели за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2030 година и как да бъдат компенсирани те.

По отношение на COVID надеждите са, че до края на годината Агенцията по лекарствата (EMA) на ЕС ще се произнесе за ефективността и безопасността на ваксината Pfizer и BioNTech. Прави се оценка и на разработката на Moderna, като се очаква резултат до средата на януари 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още