fallback

Джонсън: Сделката с ЕС е нова отправна точка за отношенията ни

Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, добави той

16:31 | 28.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Борис Джонсън приветства търговската сделка с Европейския съюз, определяйки я като нова отправна точка за отношенията с Общността. Той направи това в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

„Току-що разговарях с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Приветствах значението на споразумението Великобритания/ЕС като нова отправна точка за нашите отношения, между суверенни равни", написа Джонсън в Twitter, цитиран от БТА.

Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, добави той.

Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС по-рано днес дадоха зелена светлина за временното прилагане от 1 януари до 28 февруари на споразумението, което подлежи на одобрение от Европейския парламент в началото на 2021 година.

„Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Twitter говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Документът от 1246 страници, който е разделен на 7 части, е описан от главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост като „начало на момент на национално обновяване“, което позволява на Обединеното кралство да установява закони според собствените си условия. „Това е едно от най-големите и най-широки споразумения някога“, добавя Фрост.

Споразумението ще позволи безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, но това няма да се отнася за индустрията на услугите - около 80% от британската икономика - или сектора на финансовите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още