fallback

САЩ са готови на преговори за "Северен поток 2"?

Във Вашингтон обаче очакват Германия да направи предложение, което да отговори на техните притеснения около проекта

11:08 | 02.02.21 г. 9

САЩ са готови да седнат на масата за преговори относно "Северен поток 2", съобщава германското издание Handelsblatt, цитирайки свои източници. Във Вашингтон обаче очакват от Германия предложение, което да отговори на техните притеснения относно газопровода.

Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще дискутира руските енергийни проекти в Европа със САЩ, за да има ясен отговор кое е приемливо за партньора отвъд Океана.

Сега източниците на Handelsblatt уточняват, че САЩ искат да видят, че "Северен поток 2" ще нанесе минимални геополитически щети - няма да има увеличаване на зависимостта на Европа от доставките на руски природен газ, а Украйна няма да бъде отделена от европейската газова инфраструктура.

Друго предложение, което може да се окаже на масата на преговорите между двете страни, е Германия да помогне на Украйна да разшири своята инфраструктура за транзит на водород.

Досега правителството на Германия се въздържаше да прави конкретни предложения, които да направят допустим "Северен поток 2". Със смяната на администрацията в Белия дом обаче сега настроенията изглеждат различни, допълва още германското издание.

Германският държавен министър във Федералното министерствона външните работи Нилс Анен коментира, че ако действително във Вашингтон има желание за разговори, то това е "политическа възможност, която трябва да използваме".

В същото време официално от Белия дом са категорични, че Джо Байдън не променя позицията си за "Северен поток 2", изказана още през 2016 година - "лоша сделка за Европа".

Германия е под силен натиск да се откаже от "Северен поток 2" не само от страна на САЩ, но и вътре в ЕС. Европейският парламент подкрепи декларация с подобен призив, а в понеделник (1 февруари) френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза, че Берлин трябва да се оттегли от проекта като санкция срещу задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Москва.

Говорител на правителството заяви, че позицията на Германия по темата не се променя. В страната не приемат санкциите на САЩ срещу европейски проект и посочват, че газопроводът е икономически изгоден. Малко по-късно пък и председателят на енергийната комисия в Бундестага Клаус Ернст коментира, че френският призив е "неразумен и грешен", пише още ТАСС.

По думите на Ернст отказът от "Северен поток 2" ще натовари германските граждани - от една страна с по-високи цени на газа, а от друга - с нужните компенсации, които трябва да бъдат платени на "Газпром" за направените инвестиции.

Междувременно "Газпром" продължава строителството на "Северен поток 2" в датските териториални води. Досега са положени около 94% от тръбите на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още