IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай

Швеция очаква да види какви последствия ще ѝ донесе решението директно да забрани участието на Huawei и ZTE в търговете за 5G заради опасения за сигурността

13:27 | 13.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Много внимание беше съсредоточено върху случая с Гуй Минхай, базиран в Хонконг издател на книги, критикуващи китайските комунистически лидери, а също и шведски гражданин, който беше отвлечен в Тайланд през 2015 г. и осъден в континентален Китай на 10 години затвор миналата година.

Пекин казва, че Гуй е задържан по подозрение в разкриване на държавна тайна. Усилията на Стокхолм да го освободи се оказаха напразни. Дъщерята на Гуй Анджела обаче казва, че Швеция е била доста предпазлива да натисне по-силно Пекин.

„Швеция се колебае и продължава да се колебае да предприеме решителни действия по делото на баща ми“, коментира тя пред медията. „Ако Швеция беше по-активна да търси отговорност от Китай, сегашната ситуация на баща ми - която в този момент е изключително трудна, може би щеше да бъде избегната“, допълва тя.

Случаят съвсем се заплете миналата година, след като започна разследване срещу бившия посланик на Швеция в Пекин Анна Линдстед  заради организирана от нея среща между Анджела Гуй и двама бизнесмени, свързани с Китай, които уж можели да помогнат за освобождаването на Гуй. Анджела посочва, че тези хора са се опитвали да я подкупят и да я сплашат, да я заплашват. „Те ми казаха, че ако не спра всяка медийна ангажираност по делото на баща ми, никога повече няма да го видя. Посланикът каза, че вярва, че това е най-добрата опция, която имахме“, казва тя.

По време на процеса защитниците на посланичката казват, че тя е действала единствено от желанието да види Гуй свободен. Съдът я оправда по обвинение, че е превишила властта си.

Сблъсъкът заради арестувания Гуй разкрива на Швеция пред какъв противник се изправя. Китайският посланик в скандинавската страна обвини шведското правителство в „намеса във вътрешните работи на Китай и съдебния суверенитет“. По-късно бяха отменени търговските мисии в Стокхолм.

През октомври 2020 г. словесните състезания започнаха отново с изненадващото съобщение, че Huawei и ZTE няма да имат право да участват в процедурите за 5G мрежата на страната. Посланикът тогава коментира: „Шведското правителство взе неправилно решение. „Без съмнение това може да има отрицателни последици за шведските компании, работещи в Китай“.

Главният изпълнителен директор на Ericsson Бьорхе Екхолм се опасява, че за неговата компания ще има тежки последствия. Тя спечели поредица от 5G договори в Китай, заради което сега ръководството ѝ често разговаря с министъра на търговията на Швеция Анна Холберг и поставя под въпрос подхода на Швеция към Huawei и 5G.

Решението на Стокхолм да определи Huawei като заплаха за сигурността изтъква Швеция от останалите държави в ЕС. С тази реторика страната се доближава повече до поведението на САЩ, които също директно отрязаха компанията от търгове в страната.

Huawei многократно оспорва изключването си от шведския 5G пазар в съда, но не успя да спре търга за честотни ленти, свързани с пускането на 5G, който ще продължи на 19 януари. Говорител на компанията казва обаче, че съдебните искове са „в ход“ и участието ѝ в разпространението на 5G в Швеция остава „отворен въпрос“.

Министерството на външните работи на Швеция отхвърля твърденията, че забраната нарушава телекомуникационните или търговските правила и подчертава, че решенията на телекомуникационния регулатор „се вземат въз основа на законодателство, постановяващо, че лицензи могат да бъдат предоставени само при спазване на определени стандарти за сигурност“. „Законодателството не е насочено към конкретна държава или доставчик“, допълват от вътрешното министерство.

Въпросът сега е с какви политически или икономически последици ще се сблъска Швеция, след като дръзна толкова открито да се изправи срещу Китай. Шведските избиратели обаче изглежда са доволни от тази политика, защото смятат, че властта защитава фундаментални ценности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ериксон да не гледат толкова късогледо на нещата.По-скоро трябва да са доволни и активно да лобират и по други места по света за подобни мерки.Все пак да не забравяме,че Китай може да е 1.4 млрд., но извън Китай живеят почти 6.5 млрд души. И към 2050 год. това число ще е 1.3 млрд в Китай и 8.5 млрд извън Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още