fallback

Великобритания към ЕС: Отърсете се от зложелателството си

Новият британски министър, отговарящ за Brexit, Дейвид Фрост обеща да работи за изграждането на добри отношения с ЕС като равни суверенни страни

14:25 | 07.03.21 г. 9

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз трябва да се отърси от зложелателството си и да изгради добри отношения с Великобритания като равни суверенни страни, заяви британският министър, отговарящ за Brexit, Дейвид Фрост, цитиран от Ройтерс. Той обеща да защитава интересите на страната си.

В статия за вестник Sunday Telegraph Фрост отново защити едностранния ход на Великобритания да облекчи търговията след Brexit между Великобритания и Северна Ирландия, заради който ЕС заяви, че ще започне съдебни действия за нарушаване на условията на сделката за Brexit.

Откакто Великобритания напусна ЕС миналата година, отношенията между страната и блока се влошават, като и двете страни се обвиняват взаимно в подли действия във връзка с частта от търговското им споразумение, отнасяща се за движението на стоки към Северна Ирландия.

Фрост, който ръководеше преговорите на Великобритания за постигане на търговско споразумение с блока, беше назначен за министър и главен представител на премиера Борис Джонсън за бъдещите отношения с ЕС по-рано тази година. Очаква се той да възприеме по-твърд подход.

„Надявам се, че те ще се отърсят от всяко оставащо зложелателство към нас заради напускането ни и вместо това ще изградим приятелски отношения между равни суверенни страни“, пише Фрост.

„Ще работя за това, действайки конструктивно, когато е възможно, защитавайки интересите ни, когато се налага – като суверенна страна с пълен контрол върху собствената ни съдба“, допълва той.

Фрост отново защити удължаването от британското правителство на гратисния период за проверки на някои хранителни продукти, внасяни от търговци на дребно в Северна Ирландия, като „законно и съответстващо на прогресивно и добронамерено прилагане“ на частта от търговското споразумение за Brexit, наречена протокол за Северна Ирландия.

„Без тази заплаха за нарушаване на протокола не можем да продължим по конструктивен начин разговорите си с ЕС за разрешаване на произтичащите от него трудности, а целим да го направим“, подчертава Фрост.

Бъдещето на Северна Ирландия беше обект на остър спор по време на преговорите за Brexit. В крайна сметка Лондон се съгласи да остави намиращата се под британско управление провинция в единния пазар на ЕС за стоки, за да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и страната членка на съюза Ирландия. Страната се опасяваше, че това може да навреди на мирното споразумение от 1998 г., което прекрати десетилетен конфликт в провинцията.

Това изисква проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, което според някои компании затруднява доставките в провинцията. За да разреши проблема, британското правителство удължи гратисния период за някои проверки до 1 октомври.

ЕС оспорва твърдението, че удължаването на гратисния период съответства на споразумението, като заяви, че Лондон трябва да спазва подписаните документи. Съюзът обеща да започне правни действия, или т. нар. дисциплинарна процедура срещу Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още