IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилизираха частните медици в Гърция

Лекарите описват ситуацията с болниците в южната ни съседка като "драматична"

13:05 | 23.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция мобилизира и частните лекари в опит да се справи с "драматичната" ситуация в болниците в Атика, съобщава англоезичното издание "Катимерини". Днес (23 март) 206 лекари с частна практика ще се явят на смяна в държавните болници.

Мобилизацията им ще бъде за един месец, а накъде ще бъдат насочени ще зависи от специализацията и възрастта им (всички са под 60 години).

Ситуацията с болниците в южната ни съседка често се описва като драматична - болниците и интензивните отделения са препълнени и системата не може да поеме всички случаи - с коронавирус или без. По тази причина преди дни здравният министър Василис Кикилас призова своите колеги с частни практики да се включат в битката. Но само 70 души се отзоваха, посочва "Катимерини".

Липсва персонал, няма място за оптимизъм, признават медици. "Дори и да има място, където да лекуваме пациентите - легла и оборудване, нямаме достатъчно персонал, за да се грижи за толкова много хора", коментира лекар пред гръцкото издание.

Средно на ден в областта Атика за лечение на коронавирус постъпват по 200 души.

Третата вълна на коронавируса в Гърция се оказа и най-тежката досега, посочват местните медии. Броят на интубираните пациенти в цяла Гърция нарасна до 681. Общо новите случаи към 22 март са 1707, с което броят на заразените с коронавируса вече е 238,8 хил. души.

Битката с болестта са загубили 7531 души.

Правителството представи още един план за справяне с кризата - безплатни бързи тестове, които гърците да направят в домовете си. Това ще стане през април, а хората, които имат положителен резултат ще бъдат насочвани да правят молекулярен тест (PCR), за да бъде потвърдена диагнозата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 3 години
Тия гърци май нещо драматизират.. дали не е за да изцоцат пари от Европа..При нас числата са по-високи при по-малобройно население.. Не вярвам здравната ни система да е със значително по-голям капацитет от тяхната..Струва ми се че го играят "На бебе което реве му дават биберон"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още