IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничаването на метана може да е бързо и евтино решение за климата

През декември европейските депутати ще дискутират предложенията на ЕК за този замърсител на околната среда

22:14 | 29.09.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като изготвиха стратегия за ограничаването на въглеродните емисии, страните от ЕС ще трябва да се подготвят за лимит на още един опасен за атмосферата газ - метана. Комисията по околна среда към Европейския парламент (ЕП) подкрепи плановете на Европейската комисия в тази насока, посочва Ройтерс.

За предложението гласуваха 61 депутати, които участват в тази комисия, 10 бяха против, а седмина гласуваха с "въздържал се". Очаква се стратегията за метана да влезе в пленарната зала на ЕП в сесията през декември.

Според предложението всички петролни и газови компании трябва да измерят и следят своите метанови емисии, както и да следят за изтичане на метан от мрежите и ограничаването на подобни случаи.

Страните от общността ще бъдат изправени пред изискването да ускорят намаляването на емисиите от метан, които представляват към 10% от парниковите газове, емитирани от ЕС.

Ограничаването на емисиите метан може да се окаже бързо и по-евтино решение за климатичните изменения. Метанът е газ без цвят и мирис, задържа се в атмосферата за много по-кратък период от въглеродния диоксид (12 години), но за сметка на това се смята за много по-опасен за околната среда. Метанът спомага за образуването на озон в близост до земната повърхност, който от своя страна е голям замърсител, засягащ тежко здравето на хората.

Първите действия на ЕС за намаляването на метановите емисии са от 1996 година и спрямо нивата от 1990 година те са наполовина по-малки в енергийния сектор. Данни на Брюксел показват още, че емисиите метан в селското стопанство намаляват с 1/5, а от отпадъците - с 1/3.

Разливи на метан се получават при преноса на природен газ, а заради характеристиките на газа, известно време те могат да останат незабелязани. От Брюксел сочат, че ЕС е най-големият вносител на природен газ в света, но голяма част от емисиите, свързани с транспортирането на суровината, стават извън територията на общността. В ЕС се генерират 5% от емисиите метан в световен мащаб.

Емисии се отделят и при добива на въглища и други дейности в енергийната сфера.

Същевременно ефективното управление на метана може да генерира приходи и да привлече инвестиции към селските региони - например метанът, уловен при разграждането на селскостопански отпадъци, може да се използва за производството на биогаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Никаде няма да гръмне. Всичко е изчислено. Евраци има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Отново пълни глупости. Те зелените май се превърнаха в най-лошата и вредна секта на нашето съвремие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
токът от фотоволтаици и вятър е евтин , какво те интересуват въглеводородите ?! и като гледам с каква скорост изчезват читавите хибриди и електрички втора ръка , а дизелите си гният , по автоборсите ... :))) ... не виждам бунтове , а практични и с поглед в бъдещето решения за покупки ... ето , дядя вова също е разумен и практичен , извадил е от зимника качетата за зеле , измил ги и ги проветрява за новата реколта . са и сланинка ще осоли и заложи във фризера , и е тип-топ за зимата да пише по цел ден и нощ с/у украйна и новото правителство , което и да е то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Негърските бунтове у Америка не знам как тоя път ще са без оръжие. Бригадите "Черни пантери" отдавна го раздават като *** ризи в Германия през 30-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
всичките тези ограничения и забрани и регулации водят до висока цена на енергоизточниците и оттам на тока и бензина. къде ще гръмне първо - бунтове по улицата или тежки промени в Брюксел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още