IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само призивите не стигат: Швеция променя подхода за Covid-19

Страната въвежда зелен сертификат за посещаване на ресторанти и събития в затворени помещения и намекна за нови, още по-строги мерки

21:40 | 19.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Информация за коронавируса на Sahlgrenska University Hospital в Готенбург, Швеция. <em>Снимка: Fredrik Lerneryd/Bloomberg</em></p>

Информация за коронавируса на Sahlgrenska University Hospital в Готенбург, Швеция. Снимка: Fredrik Lerneryd/Bloomberg

Страната плати висока цена

Цената за запазените свободи обаче беше висока. Швеция временно имаше най-високата смъртност от Covid 19 в Европа. Към днешна дата повече от 15 100 души са починали от Covid-19 в страната с население от 10 милиона души.

От началото на кризата с шведското правителство апелира към здравия разум на своите граждани и издаде препоръки за отстояние, вместо да реагира с ограничителни мерки като полицейски час и ограничения за контактите. Целта на тази стратегия за доброволни ограничения винаги е била да се избегне прекомерното натоварване на икономиката на страната.

През миналата година Тегнел заяви, че блокирането е грешен метод за много страни, тъй като ще съсипе икономиките им, каза той. Междувременно обаче се оказа, че Швеция също пострада икономически от пандемията, в някои случаи значително. С безработица от 8,8% през септември Швеция (след Испания, Гърция и Италия) имаше четвъртото най-високо ниво на безработица в ЕС.

За следващата година Асоциацията на шведската индустрия дори прогнозира ниво на безработица от 9,5%. Броят на фалитите нарасна до рекордно ниво през миналата година. От друга страна, развитието на брутния вътрешен продукт е положително: по прогноза на Държавния икономически институт той ще нарасне с 4,7% през тази година.

Пандемията не може да се пребори само с препоръки

Стратегията за коронавируса на Швеция не е безспорна и в самата страна. Съвсем наскоро назначената от правителството комисия за пандемията удари шумен шамар на управляващите кризата. В доклада на Комисията се казва, че отговорът бе "твърде късен и неадекватен". Имаше и критики от експерти към стратегията за тестване на страната. Здравните власти решиха преди няколко седмици, че задълбочените тестове „не са ефективни“.

„Когато тествате, откривате нови случаи и можете да ги изолирате. Това забавя разпространението на вируса“, каза Том Бритън, професор в Стокхолмския университет. Световната здравна агенция също препоръчва задълбочени тествания. Междувременно шведските власти отстъпиха и отново препоръчват масово тестване.
Дори ако никой от отговорните в Швеция не иска да отваря и дума за промяна на стратегията, изглежда, че набира сила разбирането, че борбата с пандемията не може да се основава само на препоръки. Въвеждането на зеления сертификат е първа стъпка.

Швеция не е сама в своята предпазлива корекция на досегашните си методи. През миналата седмица, с оглед на нарастващия брой заразявания датското правителство реши да въведе отново задължителното тестване при посещения на обществени събития или ресторанти. Covid-19 отново е „заплаха за обществото като цяло“, каза премиерът Мете Фредериксен. По този начин тя преразгледа решение от преди няколко седмици, което позволи на специалните ограничения да изтекат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Много бързат със сценария, навсякъде почва да става ясно че "ваксинираните" боледуват не само толкова често и толкова тежко колкото непрецаканите, но даже май са в по-лошо положение. Трябва бързо да се изтрие контролната група от ненамушкани, преди нещата да станат твърде видими и за заспалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Сценария е един и същ. Ковид тиранията е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още