IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантите в Италия поискаха помощ заради намалели новогодишни резервации

Ръстът на случаите на коронавирус е довел до отмяната на до 30% от резервациите за новогодишната нощ

23:09 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessio Paduano/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessio Paduano/Bloomberg

Собственици на ресторанти и клубове в Италия искат спешна помощ от правителството заради нарасналия брой на отменените резервации вследствие на увеличаването на заразените с коронавирус, предава Ройтерс.

Бизнес групата Fipe-Confcommercio съобщи, че броят на случаите и правилата за карантиниране на контактните лица с болни от COVID-19 са довели до отмяна на 25%-30% от резервациите за новогодишната нощ.

„Декември…, който съставлява 10% от приходите на ресторантите, до голяма степен е компрометиран“, отбелязват те и искат от правителството да удължи мораториума върху дълга заради COVID-19 и програмата за подпомагане на съкратени служители.

Броят на случаите нарасна на ежедневна база тази седмица, като достигна рекорден връх от 78 313 във вторник на фона на разпространението на силно заразния вариант омикрон.

Премиерът Марио Драги затегна правилата за COVID-19 за периода на празниците, като забрани концерти и събития на открито и затвори нощните заведения до 31 януари.

„Дискотеките и клубовете буквално бяха съсипани без предварително предупреждение“, изтъква Confcommercio.

Вирусът засегна редица сектори от обществения живот, включително театрите. Миланската скала беше принудена да отмени планиран за тази седмица балет заради нарасналия брой на заразени сред балетистите.

Италия наложи и ограничения за пътуващите, включително в рамките на ЕС, като те трябва да си правят тест за коронавирус преди заминаване. Ходът предизвика недоволството на тур оператори и собственици на хотели.

Министърът на туризма Масимо Гаравалия заяви в комюнике, че е съгласен с притесненията около програмата за помощи за съкратени служители и призова министерството на труда да действа бързо.

„Разпространението на новия вариант може да предизвика социални щети и да нанесе удар на приходите“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още