IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпият ток във Великобритания няма да предизвика социално недоволство

Повишението на енергийната сметка за домакинствата е поносима за средната класа, посочи данъчният консултант в Обединеното кралство Филип Ляпов

20:53 | 11.02.22 г. 4
По-скъпият ток във Великобритания няма да предизвика социално недоволство

„Никой не се възмущава, имат доверие повече в правителството, че няма да злоупотреби и да се дадат някакви предимства на енергийния сектор. Напротив, никой не ги обича монополистите и се опитват да ограничават всички цени“, коментира консултантът.

Филип Ляпов посочи, че инфлацията във Великобритания достигна 5,4%, като това най-много се усеща в хранителните продукти, но се очаква да поскъпне и транспортът.

„В последните месеци 29 енергийни доставчици изпаднаха във фалит и много от консуматорите трябваше да търсят нови доставчици. Това също допринася за високите цени“,  посочи той.

Според него външните причини за предстоящото повишение са по-високата цена на газа, студената зима през миналата година, която почти е изчерпала запасите от газ, а през лятото се е чувствал недостига на вятър за стотиците хиляди турбини, които генерират електроенергия.  Ляпов разкри, че през август и септември дори се е стигнало до куриозен факт Великобритания да извади от запасите въглищни централи, за да поддържа необходимото ниво.

„Предстоящото 54-процентно увеличение за част от домакинствата във Великобритания, представляват средно около 700 паунда към годишната им сметка. Досега средно се плаща за енергия около 1200 лири на година и сега ще се добавят още 700 лири. Така цялата енергийна сметка за домакинството за година ще бъде 1900 лири. Това е малко над една минимална заплата, поносимо е за тези, които са в средната класа”, смята консултантът.

Какви схеми за разсрочване на плащанията се прилагат за хората с ниски доходи? Откъде внася електроенергия Великобритания? Достатъчни ли са собствените запаси от природен газ на Обединеното кралство? Как се прилага пилотният проект за четиридневна работна седмица в Англия и за кои сфери е подходящ? Как британското правителство се бори с кризата?

Целият разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Блумберг са пропуснали да добавят ,че по-скъпият ток във Великобритания , не само няма да предизвика социално недоволство, а напротив ще има всеобща благодарност и спонтанни преклонения по Дауниг стриит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Е не е истина. Блумберг ТВ. Как може да "ляпне" такова нещо? Според мене дори, 50% увеличение ще предизвика масова радост и спонтанни митинги в подкрепа на правителството. На тези митинги ще се издигнат лозунги за повишение на цената ако не 100% то поне 75%. Ей тез спокойни англичани брей. Че то да е само тока как да е ще го преглътнат. Ами нали след това следва повишаване цената на храните и в последствие на нехранителни стоки. Тези фалирали фирми нали са имали работници които се чувстват много щастливи че са останали без работа и сега ще имат въможност да си починат няколко месеца на борсата. Изброява добре проблемите, но е твърдо уверен британците ще посрещтнат спокойно увеличението на тока. Добре че 1 април е далече и не всички се сещат да реагират предварително. Като почнат да пристигат повишените сметки вероятно няма да е толкова спокойно. И от къде г-н Ляпов е толкова уверен че след това увеличение няма да следва друго? Всичко може да стане дори и да има намаление което не ми се вярва. С това как хвърчат цените на ресурсите може да станем свидетели на рязане на лентички на нови въглищни централи в Англия, пък на края на годината ефективното увеличение на разходите за ток да е два пъти. Но няма да гадаем, е го къде е първи април. През месец май ще се разбере кой е бил прав и как са реагирали англичаните на увеличенията. За мен тази репортаж има една цел да покаже на българите няма нужда да се вълнувате вижте англичаните колко са спокойни. Това е пример за подражание. Та в БГ увеличението ще е даже по-малко. Малко от типа "Думам ти щерко, сещай се снахо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ако това беше в Китай например, щеше да има вой - уау!, предреволюционна обстановка. Или в Иран, Русия, Казахстан.. Но у англосаксите нема. И у склада нема, и старшината не дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още