IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Макрон даде обещание за цените на енергията преди изборите

Франция заделя 15,5 млрд. евро, за да ограничи ръста на цените на тока и на природния газ

17:48 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Франция ще намали данъци и субсидии, колкото е необходимо, за да предпази потребителите и компаниите от растящите цени на енергията, съобщи финансовият министър Брюно льо Мер, давайки на избирателите обещание, което се простира отвъд президентските избори през април, пише Bloomberg.

В опит да предотврати криза с разходите за живот с наближаването на изборите правителството на президента Еманюел Макрон заделя над 15,5 млрд. евро, за да ограничи ръста на цените на тока и на природния газ, и в същото време задълбочава затрудненията на държавната компания Electricite de France, принуждавайки я да продава повече ток на загуба.

Мерките ще предпазват потребителите само до началото на 2023 г., когато регулираните тарифи ще бъдат прегледани отново. Към момента пазарите показват, че цените на газа се очаква да останат високи до 2025 г., когато трябва да бъде задействана следващата вълна от проекти за втечнен природен газ. Това вероятно ще задържи високи разходите за производство на електрическа енергия в Европа.

„Ще се придържаме към тази политика, докато цените на енергията намалеят“, каза Льо Мер в понеделник в интервю за Bloomberg Television. „Не искам французите да плащат за климатичния преход и за това увеличение на цените на енергията“, допълни той.

Макрон се насочва към изборите със стремежа да балансира твърденията си, че е икономически реформатор, способен да поправи публичните финанси, с назряващото недоволство заради политиките му и растящите разходи за живот. Франция Франция

През 2017 г. той се появи почти от нищото и стана най-младият президент в историята на Франция с обещания да се справи с щекотливи въпроси, неглижирани от предшествениците му – от строги трудови закони до високи корпоративни данъци.

Но на моменти той е изправен пред ожесточено противопоставяне, включително движението на „жълтите жилетки“ и рекордните стачки на транспортните работници. През цялото това време бившият инвестиционен банкер не успява да се отърве от епитета „президент на богатите“, който опонентите му лепнаха още в първите дни на мандата му.

Според Льо Мер ще бъде възможно да се съчетаят обещания за допълнително намаляване на данъците за бизнеса с предпазването на потребителите от цените на енергията, като се разчита на по-силен икономически растеж и възобновени усилия за справяне със структурни слабости. Ако бъде преизбран за втори петгодишен мандат, финансовият министър заяви, че Макрон ще реформира пенсионната политика и ще подобри разходите и ефективността в държавния сектор. Франция Франция

„Не искам никакви недоразумения – искаме да имаме стабилни публични финанси във Франция, да намалим нивото на държавния дълг“, заяви Льо Мер.

Той каза още, че Европа се насочва към повече инвестиции и по-малко страни възприемат пестелив подход към финансите след пандемията от COVID-19.

„Трябва да си припомним провала на кризата от 2008 г., когато решихме да се завърнем твърде рано, твърде бързо, за да оздравим публичните финанси. Строгите икономии са улица без изход за европейската икономика“, категоричен е Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още