IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2“

Канцлерът Олаф Шолц прекратява процедурата по одобрение на руско-германския газопровод

13:11 | 22.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия реагира на агресивните сигнали от страна на Русия в рамките на конфликта в Украйна. Според Handelsblatt канцлерът Олаф Шолц спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

Самият Шолц съобщи, че е наредил на Министерството на икономиката да оттегли доклада за сигурността на доставките, който е необходим, за да се придвижи напред процесът на сертифициране на газопровода "Северен поток 2".

"Това звучи технически сложно, но е необходимата административна стъпка, за да не се стигне до сертифициране на газопровода в момента", заяви Шолц пред репортери в Берлин. "Без това сертифициране "Северен поток 2" не може да бъде пуснат в експлоатация".

 "Северен поток 2" има и своята икономическа цена за Германия - той е директен път за газа, тоест и цената не се натоварва с транзитни такси. Досега Берлин винаги е заявявал, че ще получава част от доставките през Украйна, за да подкрепи икономиката на страната, но въпросът е докога би било валидно такова обещание.

Шолц осъди решението на президента Владимир Путин да признае самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република за независими държави като сериозно нарушение на международното право.

„Ситуацията днес е коренно различна", заяви Шолц на пресконференция с ирландския министър-председател Мишел Мартин в Берлин във вторник. С действията си в Източна Украйна Путин е нарушил не само споразумението от Минск, но и Устава на ООН, който предвижда запазване на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

По-рано германският министър на земеделието Джем Йоздемир беше първият член на кабинета, който категорично призова за спиране на руско-германския газопровод. "Трябва да решим това заедно във федералното правителство", заяви политикът от Зелените пред радио Deutschlandfunk. "Надявам се, че и нашите коалиционни партньори не гледат на това по различен начин". Най-късно сега бил моментът да "отложим този проект".

Шолц винаги е заплашвал Москва, че в случай на руско нахлуване на масата ще бъдат всички възможности за санкции, като по този начин намекваше, че спирането на "Северен поток 2" също може да бъде на дневен ред, но без да го казва изрично.

Експертът по външна политика на социалдемократите Ралф Щегнер предупреди срещу „публично състезание на искания" по отношение на санкциите. Това, което е необходимо сега, е "съвместна решителна реакция на ЕС и НАТО", казва Щегнер пред Handelsblatt. „В същото време в тази пожароопасна ситуация трябва да продължим да използваме всички възможности, за да гарантираме, че преговорите ще бъдат възобновени и че няма да изпаднем във военен конфликт в центъра на Европа“.

Предишния ден Путин призна народните републики и веднага след това нареди разполагането на войски в размирната източна част на Украйна.

Спирането на процеса на сертифициране на "Северен поток 2" засяга и няколко европейски компании, които участват във финансирането на проекта заедно с руската енергийна компания "Газпром". Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea са инвестирали по около 10% или 950 млн. евро в газопровода. Ако той не бъде пуснат в експлоатация, тези пари и свързаната с тях възвръщаемост на инвестициите могат да бъдат загубени. На запитване на Handelsblatt нито Shell, нито Uniper, нито Wintershall са пожелали да коментират спирането на процеса. OMV също не е била открита за коментар във вторник следобед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Какво става с акциите на Газпром и с руските акции изобщо? Махнете тиренцата. htt-ps:/-/ib-b.co/sv8y4jw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
На нероден Петко нож вадиш - евалла! Мъж си! Аз даже имам още по-мъжествена идея - да затварят и СП1 и Ямал и останалите търъби и патоци! Така Мородор ше падне в несвяст с един удар! А ти твоите неколко евра х 100 си ги спастри - може и да не ти стигнат за сметките за ток, с които ште суровакат наесен... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
'съм готов сто пъти моя дял да дам, голям кеф ще ми е' - набират доброволци за т.н. натовски батальон, може да си пуснеш молбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Да изплатят компенсации на засегнатите фирми и да затварят .Не си струва за няколко милиарда евро да влизат през таз тръба зловонията от Мордор Падат се по няколко евро на човек от ЕС, аз лично съм готов сто пъти моя дял да дам, голям кеф ще ми е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Номера е, че другите акционери ще съдят Брюксел, ще плащат самите бюрократи, т.е. ще фалира ЕС като администрация!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
На руснаците им е през шмайзера за СП2 - той вече (почти) им се изплати. Друг е въпросът как не-пускането му ще се приеме от 5-те акционери в него - Енжи, Шел, ОМВ, Винтершел и Унипер, които са закопали ?3.5 млрд. в него и чекат да ги връщат, та да си оправят кредитите... А тези 5 компании бая данъци внасят и бая европейски лемур хранят с тях... Та да не стане "група Олеле"... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
888
преди 2 години
Добре , че са немците , че снашия спрян южен поток /непостроен/ водехме по про-стотия, но сега ни повеждат убедително с няколко обиколки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Германците навремето убиха Набуко , за да угодят на Путин . Сега хленчат кат евани пееераси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Ти остави с какво ще се топля ,ами с каво ще произвеждат https://***.investor.bg/***/130/a/proizvodstvenite-ceni-v-germaniia-narasnaha-s-nai-byrziia-si-temp-ot-73-godini-346340/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
следва? ама защо не почнаха от там? Имаш ли някакво обяснение?Не е изолация това.. карантина е.. и е полезна против коронавируси. хахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още