fallback

Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2“

Канцлерът Олаф Шолц прекратява процедурата по одобрение на руско-германския газопровод

13:11 | 22.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия реагира на агресивните сигнали от страна на Русия в рамките на конфликта в Украйна. Според Handelsblatt канцлерът Олаф Шолц спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

Самият Шолц съобщи, че е наредил на Министерството на икономиката да оттегли доклада за сигурността на доставките, който е необходим, за да се придвижи напред процесът на сертифициране на газопровода "Северен поток 2".

"Това звучи технически сложно, но е необходимата административна стъпка, за да не се стигне до сертифициране на газопровода в момента", заяви Шолц пред репортери в Берлин. "Без това сертифициране "Северен поток 2" не може да бъде пуснат в експлоатация".

 "Северен поток 2" има и своята икономическа цена за Германия - той е директен път за газа, тоест и цената не се натоварва с транзитни такси. Досега Берлин винаги е заявявал, че ще получава част от доставките през Украйна, за да подкрепи икономиката на страната, но въпросът е докога би било валидно такова обещание.

Шолц осъди решението на президента Владимир Путин да признае самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република за независими държави като сериозно нарушение на международното право.

„Ситуацията днес е коренно различна", заяви Шолц на пресконференция с ирландския министър-председател Мишел Мартин в Берлин във вторник. С действията си в Източна Украйна Путин е нарушил не само споразумението от Минск, но и Устава на ООН, който предвижда запазване на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

По-рано германският министър на земеделието Джем Йоздемир беше първият член на кабинета, който категорично призова за спиране на руско-германския газопровод. "Трябва да решим това заедно във федералното правителство", заяви политикът от Зелените пред радио Deutschlandfunk. "Надявам се, че и нашите коалиционни партньори не гледат на това по различен начин". Най-късно сега бил моментът да "отложим този проект".

Шолц винаги е заплашвал Москва, че в случай на руско нахлуване на масата ще бъдат всички възможности за санкции, като по този начин намекваше, че спирането на "Северен поток 2" също може да бъде на дневен ред, но без да го казва изрично.

Експертът по външна политика на социалдемократите Ралф Щегнер предупреди срещу „публично състезание на искания" по отношение на санкциите. Това, което е необходимо сега, е "съвместна решителна реакция на ЕС и НАТО", казва Щегнер пред Handelsblatt. „В същото време в тази пожароопасна ситуация трябва да продължим да използваме всички възможности, за да гарантираме, че преговорите ще бъдат възобновени и че няма да изпаднем във военен конфликт в центъра на Европа“.

Предишния ден Путин призна народните републики и веднага след това нареди разполагането на войски в размирната източна част на Украйна.

Спирането на процеса на сертифициране на "Северен поток 2" засяга и няколко европейски компании, които участват във финансирането на проекта заедно с руската енергийна компания "Газпром". Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea са инвестирали по около 10% или 950 млн. евро в газопровода. Ако той не бъде пуснат в експлоатация, тези пари и свързаната с тях възвръщаемост на инвестициите могат да бъдат загубени. На запитване на Handelsblatt нито Shell, нито Uniper, нито Wintershall са пожелали да коментират спирането на процеса. OMV също не е била открита за коментар във вторник следобед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още