IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС санкционира говорителя на Путин, олигарси, журналисти и военни

Ограничителните мерки включват забрана за пътуване и замразяване на активи

22:19 | 28.02.22 г.
<p>
	Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: EPA/БГНЕС

Европейският съюз наложи нови санкции на руски представители. В списъка влизат руски олигарси и официални лица, съобщават световните медии.

Санкции са наложени на прессекретаря на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, на сенатора Андрей Турчак, на вицепремиера Дмитрий Чернишенко, на транспортния министър Виталий Савелиев и на министъра на строителството и жилищното настаняване Ирек Файзулин.

Сред руските олигарси ограничения са наложени на собственика на USM Holdings Алишер Усманов, на собствениците на Alfa Group Михаил Фридман и Пьотр Авен, на главния изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин, на челиста Сергей Ролдугин, който е приближен на Путин, на президента на „Транснефт“ Николай Токарев, на ръководителя на „Промсвязбанк“ Пьотр Фрадков и на бизнесмените Генадий Тимченко и Алексей Мордашов.

Освен тях в „черния списък“ са включени още журналистката Олга Скабеева, водеща в държавния телевизионен канал „Россия-1“, активистът и журналист Захар Прилепин, журналистът от RT Антон Красовски, режисьорът и журналист Тигран Кеосаян, основателят и главен редактор на портала REGNUM Модест Колеров, журналистът и документалист Аркадий Мамонтов и журналистът в телевизия НТВ и член на Московската градска дума Роман Бабаян. Те са включени в списъка със санкционираните лица заради антиукраинска пропаганда.

В списъка са включени и редица руски военни.

Сред ограничителните мерки са забрана за пътуване, замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства на включените в списъка лица.

Новият кръг от санкции включва и Gas Industry Insurance Company SOGAZ.

В същото време САЩ изгониха 12 руски дипломати в ООН заради опасения за националната сигурност, съобщиха американски и руски дипломати в понеделник. 

Американската мисия в ООН определи руските дипломати като "служители на разузнаването", които участват в шпионски дейности във вреда на националната сигурност на САЩ. 

"Тези действия се развиват от няколко месеца", заяви говорителят на американсакта мисия Оливия Далтон. 

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензиа заяви пред репортери, че дипломатите са били помолени да напуснат до 7 март. Той допълни, че Русия ще реагира на хода, "защото това е дипломатическа практика". 

По-късно Небензиа повдигна въпроса и в началото на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарното положение в Украйна, определяйки американския ход като "враждебен" и нарушение на ангажиментите на страната като домакин на централата на ООН в Ню Йорк. 

Американският заместник-посланик в ООН Ричард Милс отговори: "Дипломатите, които бяха помолени да напуснат САЩ, участваха в дейности, които не съответстват на техните отговорности и задължения като дипломати". 

Милс допълни, че те са били помолени да напуснат, "за да не вредят на националната сигурност на приемащата страна" и отбеляза, че решението е било взето в съответствие със споразумението за централата на ООН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още