IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия притиска ВТБ да продава активи, за да предотврати колапс на бизнеса ѝ в страната

Системата за застраховане на депозити на страната все още се клати от фалита на Greensill Bank AG от миналата година, който ѝ струва 1,1 млрд. евро

20:56 | 12.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските власти настояват местното подразделение на руската банка ВТБ да продаде активи, за да се избегне нов удар върху фонда за гарантиране на депозитите на страната.

Банковият регулатор BaFin и Бундесбанк се стремят да гарантират, че VTB Bank Europe SE разполага със средствата да посрещне бъдещи тегления на депозити, казват за Bloomberg запознати източници, пожелали анонимност.

Засега германското звено разполага с достатъчно ликвидни средства, за да покрие текущия темп на теглене, посочват още източниците на агенцията.

Според говорител на BaFin регулаторът следи отблизо местното звено на ВТБ и получава ежедневна информация за изходящите средства. От прес отдела на банката не са отговорили на искането за коментар.

Банката по-рано заяви, че VTB Bank Europe продължава да работи, но „търси начини да опрости дейността си“.

Европейските и американските санкции срещу руски банки заради войната в Украйна откъснаха руските кредитори от повечето им международни бизнеси и предизвикаха затварянето на европейското звено на Сбербанк. Подобен срив на местната единица на ВТБ би довел до авансови такси за компенсиране на вложителите. Дори това да бъде по-късно възстановено от продажбата на активи, процесът може да отнеме години.

Системата за застраховане на депозити на страната все още се клати от фалита на Greensill Bank AG от миналата година, който ѝ струва 1,1 млрд. евро.

Впоследствие фондът повиши вноските на кредиторите с повече от 50%, за да подкрепи резервите си - ход, който беше една от причините главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг да промени разходите на банката през миналата година. Deutsche Bank е най-големият вносител на фонда.

BaFin, Бундесбанк и органите за гарантиране на депозити работят за свиване на местното звено на ВТБ, за да избегнат задействането на изплащания от фонда, но се подготвят и за евентуален колапс, според източниците на Bloomberg.

Активите на VTB Bank Europe от 7,95 млрд. евро към края на септември 2021 г. я правят сравнително малък кредитор в региона. Около 1,64 млрд. евро от тях са кеш и краткосрочни средства, а задълженията на банката включват 4,35 млрд. евро депозити на клиенти, показват документите на компанията.

Другите активи в звеното включват над 600 млн. евро финансови инструменти, държани за търговия и инвестиции, деривати, както и ценни книжа, предназначени да се държат до падеж. Много от тях са по-лесни за ликвидация, отколкото заемите на банката за клиенти на стойност 5,1 млрд. евро.

Европейският бизнес на Сбербанк се срина по-рано този месец, когато Единният съвет за преструктуриране, който се занимава с фалита на големи европейски кредитори, заяви, че австрийското звено на най-голямата руска банка ще бъде ликвидирано по местни процедури по несъстоятелност. Така австрийските вложители ще трябва да бъдат компенсирани с около 1 млрд. евро.

Sberbank Europe AG притежаваше активи за 13,6 млрд. евро, което е повече, отколкото ВТБ. Това обикновено не е достатъчно, за да се квалифицира банката като „значима“, но Sberbank Europe получи този статут поради трансграничния характер на нейния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ами той както и Русия разчитат на Северна Корея, Венецуела, Иран , Сирия , Мали .... мерси :) Тези страни казват достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Lemon's
преди 2 години
Ох, мале щом достигна да цитираш Милошевич, ясна е работата.Путин ти е идол, цитираш Милошевич, Ким Чен Ун ти е мокър сън.Леле мале и ти пишеш в инвестиционен сайт???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Интересно. Не знаех, че има такъв празник . Браво за интересната препратка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 2 години
В сряда е празника ПУРИМ!!! Какъв ли колапс на световната финансова система предстои ???? Вероятно ще бъде обявен ДЕФОЛТА на Русия..... РУСИЯ НАВЯРНО ЩЕ ОБЯВИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА ЗАПАДНИТЕ АКТИВИ НАМИРАЩИ СЕ В РУСИЯ...... РУСИЯ И СВЕТА ВЛИЗА В ПОСЛЕДНИЯТ ЕТАП НА ПЛАНА ГОЛГОТА НА ЮРИЙ ВЛАДИМИРОВИЧ АНДРОПОВ / Флекенщайн/ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 2 години
КАКВА СТАНА ТЯ!!! ЗА ВАС ЧИСЛАТА ОТ СИСТЕМАТА СУИФТ НА РУСКИТЕ БАНКИ , А ЗА РЕПЛИКАТА ПУТИН И СТОЯЩИТЕ ЗАД НЕГО КУКЛОВОДИ ЕКСПРОПРИЙРАНИТЕ АКТИВИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОМПАНИИ РОСНЕФТ , ГАЗПРОМ , ЛУКОЙЛ НАМИРАЩИ СЕ В РУСИЯ.!!! Да са ви честити санкциите !!! Да ви имам мисленето!!! Прав бе Милошевич обръщайки се към вас в защитната си реч в съда в Хага с нецензурни изрази. Наистина големи ЛАЙ НА надробихте!!! КАК ЩЕ ГИ ПАПАТЕ НЕ ЗНАМ??? Лошото е , че и ние сме на вашата трапеза.... ЩЕ ПАПАМЕ И ЩЕ ПОВРЪЩАМЕ!!! Какво да се прави като сме се наредили и ние на масата на тези европейски ценности????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още