IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB Bank Europe декларира, че е в състояние да работи

Европейското дъщерно дружество на втората по големина банка в Русия продължава да бъде пълноправен член на банковата мрежа Swift

21:19 | 03.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ден след затварянето на Sberbank Europe европейският филиал на втората по големина руска банкова група ВТБ подчерта, че е в състояние да функционира. VTB Bank Europe “понастоящем не е обект на санкции от страна на Европейския съюз" и е пълноправен член на глобалната платежна система Swift, съобщи институцията на уебсайта си в четвъртък.

Тя заяви, че банката работи в тясна координация с Федералния орган за финансов надзор на Германия (Bafin). „Икономическото състояние на VTB Bank (Europe) SE е стабилно и банката работи пълноценно", се казва още в изявлението.

В сряда Европейската комисия публикува списък на руските банки, които ще бъдат изключени от системата за банкови съобщения Swift. Руската компания майка ВТБ е включена в този списък, но юридически независимото дъщерно дружество VTB Bank Europe не е.

В сряда вечерта Ройтерс съобщи, че според вътрешни източници властите в момента подготвят евентуално закриване на европейското дъщерно дружество на ВТБ. Причината е нарастващата загриженост за въздействието на западните санкции върху банката след нахлуването на Русия в Украйна, съобщиха за Ройтерс двама души, запознати с въпроса. В изявлението си VTB Bank Europe не разглежда конкретно материала на Ройтерс.

В отговор на въпрос на Handelsblatt говорителят на Bafin казва, че надзорният орган е в тесен контакт с VTB Bank Europe и непрекъснато анализира потенциалните рискове и събития от гледна точка на надзора. „Не коментираме съобщения, основани на неназовани източници", информира говорителят. Според информация на Handelsblatt Bafin вече е засилил надзора си над VTB Europe заради войната в Украйна.

В началото на седмицата властите наложиха мораториум върху европейското подразделение на руската „Сбербанк“ заради големите парични потоци и забраниха на кредитора през нощта срещу сряда да продължава да извършва бизнес операции. След това компанията майка в Русия обяви, че ще се оттегли от европейския пазар. Европейските клонове са се сблъскали със силен отлив на парични средства и е имало заплахи срещу служители и сгради, съобщи финансовата институция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Що все с лошо бре, те вложителите ще я ликвидират съвсем закономерно сами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...европейският филиал на втората по големина руска банкова група ВТБ подчерта, че е в състояние да функционира....'' Да, де- само, че- един европейски филиал се регистрира по правния режим на държавата- членка на ЕС, което значи, че се подчинява на ЕС правен режим и на нейното законодателство. ТА- ако е налице ЕС регламент за налагане на санкции на ЕВРОПЕЙСКИЯ клон на втб, то и той ще преустанови работа. Затова въпросът е ДОКОГА ЕС ще допусне европейския клон на втб да работи- според мен- докато русия не даде повод за още по-тежки санкции- т.е. докато ЕС прецени, че може да работи;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още