IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да блокира седем руски банки от SWIFT, включително ВТБ

Списъкът обаче не включва най-големия кредитор в Русия - Сбербанк, или Газпромбанк, твърдят източници на Bloomberg

16:59 | 01.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Европейският съюз обсъжда изключването на седем руски банки от системата за финансови съобщения SWIFT, включително Банк ВТБ и Банк Россия, сочи проектосписък на предложението, цитиран от Bloomberg.

В списъка са банки, които вече са изправени пред санкции от блока, но не включва най-големия кредитор в Русия - Сбербанк, или Газпромбанк. Окончателният списък ще трябва да бъде съгласуван с други страни, включително със САЩ, уточняват източниците.

Другите институции, включени в списъка, са Банк Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЭБ.РФ. Списъкът все още подлежи на промяна на фона на продължаващите дискусии между пратениците на страните от ЕС в Брюксел.

Решението за изключване на някои руски банки от международната система за съобщения SWIFT, използвана за трансакции на стойност трилиони долари, беше обявено през уикенда в съвместно изявление на САЩ, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Говорител на Европейската комисия е отказал да коментира списъка.

Великобритания е един от основните двигатели за налагане на забрана на няколко руски банки да използват SWIFT и призовава за пълна забрана на SWIFT за Русия.

Отрязването на Русия от SWIFT се смяташе за недопустимо от някои европейски държави поради потенциалните щети, които може да нанесе на собствените им икономики, някои от които разчитат в голяма степен на руския петрол и газ. ЕС и САЩ търсят варианти за смекчаване на въздействието върху свързаните с енергетиката трансакции, като например изключването на някои от най-големите руски банки от тази конкретна мярка.

Държавно контролираната ВТБ е втората по големина банка в Русия, като държи около една пета от активите на системата. Миналата седмица САЩ обявиха, че ще наложат най-строгите си санкции на кредитора, забранявайки на американски юридически лица да извършват всякакви трансакции с него.

САЩ се насочиха също към Совкомбанк, третия по размер на активите частен кредитор, както и към държавната Банк Откритие. Новикомбанк и Промсвязбанк, които финансират отбранителния сектор на Русия, също бяха засегнати.

ВЭБ е руският държавен кредитор за развитие, използван за финансиране на големи проекти. Миналата седмица той също стана обект на американски санкции. Тогава Щатите обявиха и по-малко строги ограничения за Сбербанк.

Банк Россия, която се контролира от дългогодишни съюзници на президента Владимир Путин, беше засегната от санкции на САЩ през 2014 г.

Великобритания обяви миналата седмица санкции срещу Банк Россия и Промсвязбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още