IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Европейските поделения на „Сбербанк“ фалират

Кредиторите са претърпели значителен отлив на депозити, което е влошило ликвидната им позиция

07:26 | 28.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Според Европейската централна банка Sberbank Europe AG, дъщерно дружество, изцяло притежавано от Sberbank Russia, както и нейните хърватски и словенски филиали Sberbank d.d. и Sberbank banka d.d. са или скоро ще бъдат обявени в несъстоятелност.

„Sberbank Europe AG и нейните дъщерни дружества претърпяха значителен отлив на депозити поради въздействието на геополитическото напрежение върху репутацията им", обяснява ЕЦБ. „Това доведе до влошаване на ликвидната им позиция“.

Според нея няма начин това да даде реален шанс за възстановяване на ликвидността. Русия е мажоритарен собственик на банката. През миналата седмица Руската централна банка заяви, че финансовите институции в Русия са добре подготвени за неотдавнашните санкции, наложени от Запада.

Австрийската банка майка Sberbank Europe AG е изцяло собственост на акционерното дружество „Сбербанк“, чийто мажоритарен акционер е Руската федерация (50% плюс една акция с право на глас).

Вложителите на дребно са защитени до 100 000 евро на вложител в една банка в Европейския съюз. Тази защита се осигурява от схемите за гарантиране на депозитите, действащи в Австрия, включително за германския клон на банката, Хърватия и Словения.

В съответствие със своя мандат Единният съвет за преструктуриране трябва да потвърди оценката на ЕЦБ за несъстоятелност или вероятна несъстоятелност и ще вземе решение за последващи стъпки и ще ги приложи.

Sberbank Europe AG е една от седемте австрийски банки, които се намират под прекия надзор на ЕЦБ. Централата ѝ е във Виена. ЕЦБ пое прекия надзор над Sberbank Europe AG през 2014 г., когато бе създаден „Банков надзор" на ЕЦБ. Банката беше счетена за значима поради обхвата на трансграничните ѝ дейности.

Sberbank Europe AG има дъщерни дружества във Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Чешката република, Хърватия, Унгария, Словения и Сърбия. Тя има и клон в Германия. По време на целия процес ЕЦБ координира действията си с националните компетентни органи в тези юрисдикции.

В края на 2021 г. активите на банката възлизат на 13,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ти сериозно ли му отговори, хахахаха! Колко сте плоски, русоробите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
ert
преди 2 години
Ти сериозно ли питаш? ПОне малко история да поназнайваше ...От черния пазар разбира се и от малкото магазини които са останали активни. Така е било преди при война, няма причина да се мисли че сега ще е друго. Ако няма банки и кредитни карти, ще останат само парите в брой, както е било и преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Уха! Удри в зурлата на Пyттю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
petrg5s
преди 2 години
Откъде ще пазаруваш при ядрена война,ве Шаро ? Как са ви събирали такива "инвеститори" в този сайт,всеки ден се удивлявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ert
преди 2 години
Добре де, не може ли ЕС и САЩ да конфискуват руските авоари и да финансират с тях укрите за закупуването на западно оръжие за тях?Отделно, като се замисля, при сегашното положение може би и при нас е добре човек да изтегли в брой някой и друг депозит, че не се знае какво ще стане и с нашите банки при един ядрен удар на Русия, най-вероятно ще затворят и кредитните карти ще блокират. А като има човек пари в брой все ще може да пазарува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още