IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Чехия отнема лиценза на подразделението на "Сбербанк"

Ликвидната ситуация на банката е влошена след ескалацията на конфликта между Русия и Украйна и фалит не може да се избегне

18:12 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Централната банка на Чехия започна процедура по отнемане на лиценза на местното подразделение на руската банка „Сбербанк“, предава Ройтерс.

"Това е следствие от влошаването на ликвидната ситуация на банката в контекста на значителен отлив на депозити след ескалацията на конфликта между Русия и Украйна и атаката на Русия срещу Украйна. В тази връзка Националната банка взе предварителни мерки. които забраняват на банката да се разпорежда с активи и пасиви, включително да предоставя нови заеми и да приема депозити“, посочва се в съобщение на институцията.

На 27 февруари централните банкери в Чехия са провели извънредно заседание заради ситуацията със „Сбербанк“ в страната.

Управителният съвет на банката смята, че подразделението на „Сбербанк“ в Чехия е в несъстоятелност и „не може да се приеме, че фалитът на банката би бил предотвратим с други мерки в разумен срок. Може също да се предположи, че взетото решение няма да засегне стабилността на чешката финансова система“.

Вложителите ще получат гарантирано обезщетение в размер до 100 хил. евро на клиент.

Банката ограничи всички картови трансакции и спря интернет банкирането, след като в петък пред клоновете и банкоматите ѝ се извиха дълги опашки от клиенти, които искаха да си изтеглят парите. В петък, 25 февруари, банката затвори по-рано, като посочи „съображения за сигурност“. Клоновете ѝ не отвориха днес.

„Много съжалявам за ситуацията, пред която са изправени нашите клиенти, бизнес партньори и служители сега. За съжаление, въпреки тясното сътрудничество с нашия акционер, ние не успяхме да продължим да предоставяме услуги на нашите клиенти в пълен размер“, коментира и Мариана Василеску, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на чешкото подразделение на руската банка.

„Заедно с нашите служители полагаме всички усилия да преодолеем последствията от настоящата геополитическа ситуация и да намерим възможно най-приемливото решение за всички наши клиенти. Работим в тясно сътрудничество с централната банка на Чехия“, допълва Василеску.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още