IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 35 хил. клиенти на европейското дружество на "Сбербанк" ще бъдат обезщетени

Клоновете на руската банка в Хърватия и Словения се поемат от местни банки - Postbank и NLB

12:32 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейското дъщерно дружество на руската „Сбербанк“, засегната от санкциите, трябва да прекрати дейността си. По указание на Европейската централна банка австрийският орган за финансов пазар (FMA) забрани на институцията да продължи да извършва стопанска дейност, съобщи FMA в сряда, цитирана от DPA.

Според Единния съвет за преструктуриране (ЕСП), европейския орган за преструктуриране на банки, оздравяването или преструктурирането на банката в съответствие с Европейската директива за възстановяване и преструктуриране на банки не е в обществен интерес. Sberbank Europe AG, със седалище във Виена, е дъщерно дружество, изцяло притежавано от „Сбербанк“, най-голямата банка в Русия.

След фалита на европейското дъщерно дружество на руската „Сбербанк“ около 35 000 клиенти ще бъдат обезщетени - основно в Германия. От техните депозити в размер на 1 млрд. евро 913 млн. евро са обезпечени от Австрийската схема за гарантиране на депозитите (ESA), съобщи в сряда Асоциацията на германските банки (BdB).

Тъй като клиентите са почти изключително от Германия и сметките им се управляват чрез германския клон на Sberbank Europe AG, Схемата за обезщетение на германските банки (EdB) поема оперативното управление на процедурата за обезщетение от името и за сметка на ESA съгласно международните споразумения. Тази законова гаранция на депозитите защитава до 100 хил. евро на клиент.

Sberbank Europe е една от седемте австрийски банки, които се намират под прекия надзор на ЕЦБ. ЕЦБ пое прекия надзор над Sberbank Europe през 2014 г., когато бе създаден „Банков надзор" на ЕЦБ. Банката беше счетена за значима поради обхвата на трансграничните ѝ дейности.

Sberbank Europe има дъщерни дружества във Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Чешката република, Хърватия, Унгария, Словения и Сърбия. Тя има и клон в Германия чрез дружеството Sberbank Direct.

В САЩ руската „Сбербанк“ вече е включена в списъците със санкции заради нападението на Русия над Украйна, а ЕС също вече наложи санкции на банки, които са повече от 50% собственост на руската държава. Такъв е случаят и със „Сбербанк“.

Предишните санкции вече доведоха до това, че в понеделник ЕЦБ обяви, че Sberbank Europe и нейните хърватски и словенски клонове са в несъстоятелност или скоро ще бъдат обявени в несъстоятелност.

В Австрия FMA наложи мораториум върху плащанията на базираното във Виена европейско дъщерно дружество. На него не му е позволено да „извършва каквито и да било плащания, преводи или други трансакции". Единственото изключение се отнасяше за вложителите, които имаха право да теглят максимум 100 евро на ден, за да си осигурят „най-необходимите ежедневни нужди". Мораториумът върху плащанията щеше да изтече в сряда вечерта.

За разлика от Sberbank Europe според Единния съвет за преструктуриране хърватският, както и словенският клон ще бъдат продадени. Така хърватската Postbank ще поеме местния клон на „Сбербанк“, а словенският клон ще бъде закупен от словенската банкова група NLB.

След ограниченията от последните два дни двете банки ще отворят както обикновено в сряда, без това да се отрази неблагоприятно на клиентите, съобщиха от Единния съвет за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още