IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон обеща да направи Франция по-силна и независима

Държавата ще трябва да поеме контрола върху някои енергийни компании, за да засили независимостта си, заяви френският президент

22:16 | 17.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон обеща да засили суверенитета на Франция, ако спечели втори мандат идния месец, и да преведе страната през, по думите му, новата ера на криза със „завръщането на трагедията в историята“, предава Ройтерс.

Преднината на Макрон пред конкурентните кандидати с наближаването на изборите идния месец нараства след нашествието на Русия в Украйна. Очаква се той да победи на първия тур и да надделее над опонента си, който и да е той, на втория тур.

„Намираме се в повратна точка, където можем да създадем реална промяна“, каза Макрон на пресконференция, посочвайки войната на прага на Европейския съюз (ЕС) и глобалното предизвикателство на климатичните промени.

Превръщането на Франция в по-независима страна ще бъде ключова цел, посочи Макрон в началото на представянето на платформата си. Той обеща да направи всичко, за да защити страната си, ако остане президент.

Публикувани допитвания в последните седмици показват, че той ще спечели 30,5% от гласовете на първия тур на 10 април спрямо 25% миналия месец.

Дори да успее, Макрон ще се нуждае от центристката си партия „Република, напред“, която се провали на всички местни избори в последно време, и съюзниците ѝ, за да спечели парламентарните избори през юни, ако иска да има силна база, за да приложи политиките си.

Предизборната кампания е необичайна, като първо беше доминирана от възхода на нов десноцентристки кандидат - Ерик Земур - а сега до голяма степен е помрачена от войната в Украйна, която засили позициите на Макрон в обществените допитвания, а повечето други кандидати станаха недоловими.

В началото на предизборната си кампания френският президент разчита на икономическия бум, какъвто френските избиратели не са виждали от поколения. Той подчерта това в началото на пресконференцията си.

„Обещах да понижа безработицата, въпреки кризите го постигнахме“, изтъкна Макрон.

По време на пресконференция в Обервилие, близо до Париж, френският президент обеща да увеличи инвестициите в отбраната и изтъкна заслугите си в защитаването на интересите на Франция в ЕС, както и за намаляването на данъците.

Френският лидер отдели няколко часа да отговаря на въпроси на журналисти в опит да разсее критиките, че посвещава съвсем малко време на официална предизборна кампания. Това беше и опит да изглежда по-достъпен, след като държа медиите настрани в последно време и в по-голямата част от петгодишния си мандат.

В известен смисъл Макрон няма нужда от предизборна кампания. Опитите му да помогне за прекратяване на кризата в Украйна предизвикаха критики и осмиване в чужбина, като опоненти твърдят, че той е бил изигран от Владимир Путин и е стигнал твърде далеч в опитите да успокои руския президент. Но в родината си Макрон се възползва от чувството на национално единство, отбелязва Bloomberg.

При представянето на програмата си той заяви още, че държавата ще трябва да поеме контрол върху някои компании в енергийния сектор, за да засили независимостта си.

Френският президент не назова конкретни компании и заяви, че ходовете ще са част от стратегия, която ще включва изпълнение на обещанието на правителството му за реформиране на енергийните пазари, за да се намалят цените на тока и газа.

„Страната ще трябва да вземе предвид редица аспекти от енергийния сектор“, каза Макрон в четвъртък. „Ще трябва да поемем контрола върху собствеността на редица участници в индустрията“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още