IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" започна да изпраща писма с обяснения за новия начин за плащане

ЕС още анализира дали искането на Русия нарушава санкциите, въведени заради войната и не е ясно дали ще бъде прието

21:09 | 01.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Руският газов гигант "Газпром" е изпратил писма до своите европейски клиенти, в които обяснява какви ще бъдат новите начини за плащане за природния газ, съобщава Bloomberg. На този етап австрийската OMV и италианската Eni потвърждават за получаването на известието.  И двете компании обясниха, че все още анализират съобщението, което са получили от руския газов гигант.

От "Булгаргаз" коментираха пред БНТ, че все още не са получили писмо от "Газпром" относно новите начини за плащане.

Според одобрения механизъм европейските клиенти на газовата компания трябва да имат две сметки в "Газпромбанк" - една в евро и една в рубли. По този начин купувачите ще могат да плащат в евро, а банката да извърши превалутиране и да преведе средствата в рубловата сметка. След това парите ще бъдат насочени към "Газпром".

По думите на българския финансов министър Асен Василев България плаща за природен газ в долари.
В ЕС все още се чудят как да реагират на това искане на руския президент Владимир Путин, коментира Bloomberg. Според френският министър на околната среда Барбара Помпили тази схема не нарушава договорите, тъй като плащанията в евро са възможни. Германия още анализира предложението преди да реши какво да прави. Дания от своя страна отхвърли искането.

Говорителят на германското икономическо министерство Беате Барон коментира, че "Газпромбанк" има 10 дни, за да обясни точно схемата. Трябва да има и потвърждение, че Централната банка на Русия няма да бъде замесена в нея, защото институцията е под санкциите на Запада. Германия иска да се увери, че предложението на Русия не е начин за заобикаляне на санкциите, наложени заради военната инвазия в Украйна.

В съобщение в профила си в Telegram "Газпром" съобщи, че променя начина на плащане, тъй като това е изискване на руското законодателство. Компанията е отговорен партньор и продължава да изнася газ за своите клиенти, е написано още в публикацията.

Дори и да не бъде приета новата схема, "Газпром" няма да спре веднага доставките на газ, защото тя ще влезе в сила в края на март или в началото на април, поясни още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Цената на природния газ на европейските пазари намаля с 10%, след като опасенията за доставките на газ се поразсеяха.

Европа зависи за около 40% от газовото си потребление от Русия и от години говори за намаляване на своята зависимост от енергоизточници, посочва Bloomberg. Заради войната в Украйна плановете бяха ускорени и Европейската комисия скоро ще представи подробно разписани мерки, които да доведат до намаление на потреблението на газ с около 2/3 още преди края на тази година.

От първоначалните коментари става ясно, че Брюксел планира диверсификация, подобряване на енергийната ефективност и повече зелена енергия. В изпълнение на плана за нови източници на газ, Брюксел подписа споразумение за доставки на втечнен газ от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Мдааа- порових доста сериозно нашият мейнстрийм и какво се оказа- въпросът за добив на газхидрат от акваторията на Черно море и държавитеот ЕС , е изключително ОПАСЕН за русия- ето защо- ''...До 2018 г. Япония възнамерява да навлезе в промишленото производство на метан от газов хидрат, извлечен под океанското дъно. Редица, да речем, опозиционни издания на Русия с лекота погълнаха тази информация и вече отбелязаха публикации, в които се съобщава, че Русия няма повече от 5 години, за да се чувства относително спокойно като доставчик на енергия на световния пазар. Както например, никой няма да се нуждае от скъп руски газ в Европа скоро, тъй като американските и британските компании планират да разработят находища на шистов газ в Украйна, а японците идват от Изтока, които най-накрая ще отровят руската икономика със своя метанов хидрат. ...'' https://bg.ww2facts.net/22987-japan-is-about-to-fire-a-methane-hydrate-gun-to-impr.html 2. ''....Василий Митков от гр. Запорожие в Украйна дълги години участва в проекти за добив на метан от газови хидрати в Черно море. За съществуването им разбират учени от Ялта през 20-те години на миналия век при едно от земетресенията в морето. Казва, че технологията им за добив на газови хидрати вече е патентована. Трябват 1, 2, 3 милиона долара, за да се осъществят тези наши проекти, които са близки до производствените. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, казват специалистите. Затова е важно да бъде създадена Национална програма за изследване и разработване на газовите хидрати...''от БНТ 07:14, 14.03.2022 https://bntnews.bg/news/kakvi-bogatstva-za-proizvodstvo-na-priroden-gaz-krie-cherno-more-1188380news.htmlТа- в тази светлина на нещата, си струва да се помисли защо руските ''застъпници'' непременно искат да ни убедят на всяка цена, че България няма никакъв, ама никакъв шанс да използва друг източник на енергия, освен руският природен газ;0 Еми, няма да им се получи- българите не сме прос00ти хора и умеем да намираме това инфо, което ни трябва;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Каква наглост! Освен нагло-саксите още 1 иска да отстоява националните си интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ами натам отиват работите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Ами недей търгува с наглия запад е? Хем боли, хем сърби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
andy
преди 2 години
Аз ще ти наложа санкции и ще ти открадна парите, но ти трябва да продължаваш за изпълняваш подписаните договори! Е...ба ти наглия "запад"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още