IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да наложи мита на руския газ, а не да го забранява

Това е най-рентабилният начин да се навреди на руската икономика, пише анализатор

16:36 | 01.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските правителства спорят как да затегнат икономическите си санкции срещу Русия. Основният пропуск в тяхната наказателна система са продължаващите плащания за руски газ. Германия особено не е склонна да наложи забрана, защото икономиката й ще има трудности да се справи с последствията.

Икономиксът предлага много по-добър подход: вместо да се забранява руският газ, Европа трябва да го направи скъп, пише за Bloomberg Клайв Крук.

Нежеланието на Германия да приеме пълна забрана е разбираемо. Тя внася почти целия си газ, а доставките от Русия обикновено са около половината. Източниците са трудни за смяна (по-трудни, отколкото при нефта или въглищата), тъй като поддържащата инфраструктура е относително фиксирана. Бизнесът и потребителите могат да се адаптират с течение на времето, като купуват други горива или пестят, но според някои оценки внезапното прекратяване на руските доставки би намалило брутния вътрешен продукт на Германия с между 2% и 3%. (За сравнение, пандемията предизвика свиване от около 4,5%).

Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики обосновава подхода на високото мито вместо пълна забрана. Логиката му е убедителна. Митата ще повишат цените за европейските потребители, но те няма да е нужно да поемат цялата им тежест. За да максимизира печалбите си, "Газпром" ще трябва да поеме част от увеличението на цената за крайните потребители. На практика митата ще отнемат част от маржа на "Газпром" – разликата между това, което руският държавен монополист получава и производствените му разходи. Европа би могла да използва тези приходи от мита за други цели, включително компенсиране на потребителите, че трябва да купуват по-скъп газ.

Идеалното мито ще бъде изчислено на два етапа. Първо, пресмята се каква ставка максимизира разликата между събраните приходи и икономическите загуби, наложени на потребителите; второ, отчита се желанието да се накаже Русия над това, което изисква първото изчисление. Например, да предположим, че Европа е готова да се откаже от едно евро нетна икономическа полза, за да повиши санкцията за Русия с едно евро: Грос изчислява, че в такъв случай митото трябва да е 60%.

Такъв данък би бил достатъчен, за да намали печалбата на "Газпром", единственият доставчик на руски газ, с повече от три четвърти. Спадът в количеството на внесения руски газ ще бъде много по-малък, намалявайки първоначалния удар върху потребителите, а събраните приходи все още ще бъдат достатъчни, за да не се ощетяват в крайна сметка европейските потребители. Като направи руския газ по-скъп за потребителите, данъкът ще създаде и дългосрочни стимули за преминаване към други доставчици.

Има ли пречки пред такъв подход? Трудно е да се забележат. Вярно е, че номинално дискриминационните мита от този вид са незаконни според правилата на Световната търговска организация - но правилата предвиждат изключение заради националната сигурност. Войната на Русия срещу Украйна, да не говорим за заплахите за ядрено отмъщение срещу нейните съюзници, изглежда се вписват в изключението. Може би Русия ще заведе дело в СТО, като се представи за защитник на международните закони и норми. Това би било най-малкото смешно.

По-вероятно е Русия да отвърне, като прекъсне доставките. Но нещата и без това могат да отидат в тази посока. Русия наскоро каза на ЕС да плаща за газа с рубли, което ще помогне за стабилизирането на руската валута и ще избегне санкциите срещу нейната централна банка. Досега Европа казваше „не“ и Германия сега обмисля лимитиране на газовите количества за вътрешния пазар в очакване на забрана, наложена не от Европа, а от Русия. Ако Европа наложи наказателна мита и Русия след това спре доставките, Германия и нейните партньори наистина ще бъдат засегнати - макар и не толкова, колкото Русия. Всъщност по този начин руският президент Владимир Путин ще наложи много по-строги санкции срещу самия себе си.

За момента основният канал, позволяващ на Русия да избегне пълното въздействие на санкциите на съюзниците – пазарът на газ – остава отворен. Докато това е така, Европа трябва да разглежда митата върху газа, а не забраната му, като най-рентабилния начин да навреди на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Този анализатор е oлигoфpен. Сигурно смята, че трябва да се избият и кравите, защото, така или иначе, млякото го дават бутилките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла. После може да го направи и юрист. Въобще няма да му личи. Но за цената на газията точно тези с най-големите глави правят една след друга и една от друга по-големи глуппости. И накрая ще си дочакат пълното спиране на вредния природен газ. Енергетика нямат, за чий им са суровини? Ще си напечатат хартийки и ще си ги ядат печени на слънце. А като ядат по-малко, щото без изкуствени торове могат само си ядат ушите, въглеродната следа след тях съвсем ще изтънее. Всяко зло за добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
юрист
преди 1 година
И как точно ЕС ''не иска България да се развива'', след като в проекта Кост миграте участват много ЕС държави, а България се е включила в него още ПРЕЗ ПЪРВАТА СИ ГОДИНА на членство в ЕС... Като пишете щуротии, не можете да принудите никого да вярва в тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Че нали митата ще ги платят потребителите, бе !!! То щото газчицата е евтина, турете и и 20% мито !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Да, ще увеличим консумацията на боб и готово! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Всъщност това е още едно доказателство, че външните сили като САЩ и ЕС, не желаят България да се развива и всячески се опитват да ни погубят! От 32 години вървим само надолу и ако не се осъзнаем, до 10-20 години ще изчезнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
Нищо подобно- вече сме на етап промишлен добив- което значи, че ако се почне сега, до 1.5 години може да вадим собствен метан. Мисля, че България МОЖЕ да издържи два отоплителни сезона с микс от различни източници на природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Това докато се разработи, ще сме умрели 100 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
pepe
преди 1 година
Ами информирай ги тогава, че видиш ли те не са в течение. Просвети ги знаейщий и те още утре нарязват тръбите и ще те канонизират за светец - "Спасител на Европа". Аман от идиотшини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 8
юрист
преди 1 година
''...Няма реални алтернативи...'' Няма, ама ИМА- 1. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf 2. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-moreКойто твърди, че ЕС и Европа нямат алтернатива на руския природен газ, значи умишлено не иска да знае, че такива алтернативи ИМА, и те са изрично посочени в горните два линка, последният от които е от 22 май 2021 и от които е видно, че България вече е на прага на ПРОМИШЛЕНИЯ ДОБИВ НА ГАЗОВ ХИДРАТ, а не просто на етап ''Научни./ предварителни/ проучвания''..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още