IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да наложи мита на руския газ, а не да го забранява

Това е най-рентабилният начин да се навреди на руската икономика, пише анализатор

16:36 | 01.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските правителства спорят как да затегнат икономическите си санкции срещу Русия. Основният пропуск в тяхната наказателна система са продължаващите плащания за руски газ. Германия особено не е склонна да наложи забрана, защото икономиката й ще има трудности да се справи с последствията.

Икономиксът предлага много по-добър подход: вместо да се забранява руският газ, Европа трябва да го направи скъп, пише за Bloomberg Клайв Крук.

Нежеланието на Германия да приеме пълна забрана е разбираемо. Тя внася почти целия си газ, а доставките от Русия обикновено са около половината. Източниците са трудни за смяна (по-трудни, отколкото при нефта или въглищата), тъй като поддържащата инфраструктура е относително фиксирана. Бизнесът и потребителите могат да се адаптират с течение на времето, като купуват други горива или пестят, но според някои оценки внезапното прекратяване на руските доставки би намалило брутния вътрешен продукт на Германия с между 2% и 3%. (За сравнение, пандемията предизвика свиване от около 4,5%).

Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики обосновава подхода на високото мито вместо пълна забрана. Логиката му е убедителна. Митата ще повишат цените за европейските потребители, но те няма да е нужно да поемат цялата им тежест. За да максимизира печалбите си, "Газпром" ще трябва да поеме част от увеличението на цената за крайните потребители. На практика митата ще отнемат част от маржа на "Газпром" – разликата между това, което руският държавен монополист получава и производствените му разходи. Европа би могла да използва тези приходи от мита за други цели, включително компенсиране на потребителите, че трябва да купуват по-скъп газ.

Идеалното мито ще бъде изчислено на два етапа. Първо, пресмята се каква ставка максимизира разликата между събраните приходи и икономическите загуби, наложени на потребителите; второ, отчита се желанието да се накаже Русия над това, което изисква първото изчисление. Например, да предположим, че Европа е готова да се откаже от едно евро нетна икономическа полза, за да повиши санкцията за Русия с едно евро: Грос изчислява, че в такъв случай митото трябва да е 60%.

Такъв данък би бил достатъчен, за да намали печалбата на "Газпром", единственият доставчик на руски газ, с повече от три четвърти. Спадът в количеството на внесения руски газ ще бъде много по-малък, намалявайки първоначалния удар върху потребителите, а събраните приходи все още ще бъдат достатъчни, за да не се ощетяват в крайна сметка европейските потребители. Като направи руския газ по-скъп за потребителите, данъкът ще създаде и дългосрочни стимули за преминаване към други доставчици.

Има ли пречки пред такъв подход? Трудно е да се забележат. Вярно е, че номинално дискриминационните мита от този вид са незаконни според правилата на Световната търговска организация - но правилата предвиждат изключение заради националната сигурност. Войната на Русия срещу Украйна, да не говорим за заплахите за ядрено отмъщение срещу нейните съюзници, изглежда се вписват в изключението. Може би Русия ще заведе дело в СТО, като се представи за защитник на международните закони и норми. Това би било най-малкото смешно.

По-вероятно е Русия да отвърне, като прекъсне доставките. Но нещата и без това могат да отидат в тази посока. Русия наскоро каза на ЕС да плаща за газа с рубли, което ще помогне за стабилизирането на руската валута и ще избегне санкциите срещу нейната централна банка. Досега Европа казваше „не“ и Германия сега обмисля лимитиране на газовите количества за вътрешния пазар в очакване на забрана, наложена не от Европа, а от Русия. Ако Европа наложи наказателна мита и Русия след това спре доставките, Германия и нейните партньори наистина ще бъдат засегнати - макар и не толкова, колкото Русия. Всъщност по този начин руският президент Владимир Путин ще наложи много по-строги санкции срещу самия себе си.

За момента основният канал, позволяващ на Русия да избегне пълното въздействие на санкциите на съюзниците – пазарът на газ – остава отворен. Докато това е така, Европа трябва да разглежда митата върху газа, а не забраната му, като най-рентабилния начин да навреди на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
pepe
преди 2 години
Няма реални алтернативи, но видиш ли като наложели мита на доставките, доставчика щял да поеме тези мита защото се опасява от загуба на пазарен дял (може би от марсианците). И този анализатор се нарича икономист? Маинстрийм медийните центрове трябва да ги дислоцират директно в психиатричните клиники - по близо до списващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Нали сме 1 април, ден на шегата/лъжата : ) То и Чернобил бил украински вече, но то е като: бил съм се бил напил..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха, мита! И @КОЙ ще ги плаща митата бе, хАнализаторе? И познай каква ще стане цената на азерската, алжиркската и т.н. газ - ще струва точно колкото руската + митата. Ха-ха-ха, първоаприлска шега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
юрист
преди 2 години
Хм- защо да го правим това, след като 18 държави, 80 процента от които са ЕС държави, участват в разработването на огромното находище на газов хидрат в Черно море с проекта ''Кост миграте'' още от 2008г. , като основната цел на този проект е осигуряване на собствени източници на метан, който да замести доставките на руски природен газ в целия ЕС. ''...EU ACTION COST MIGRATEМисияЕвропейската Акция COST MIGRATE има за цел да интегрираопита, познанията и техническите възможности наевропейските морски научно-изследователски ресурси заинтензифициране на развитието на мултидисциплинарнипознания за газовите хидрати като енергиен ресурс.Конкретно целите на Европейската Акция MIGRATE са: Да оцени европейските ресурси на извлекаеми газовихидрати, Да оцени съществуващите понастоящем технологии запроучване и добив на газови хидрати, както и натехнологиите за мониторинг, Да оцени рисковете за околната среда, и Да подготви полеви тест за добив на газови хидрати вевропейски води.Участници:18 страни-членове: Белгия, България, Хърватия, Дания, Франция,Германия, Гърция, Ирландия, Израел, Италия, Малта, Норвегия,Полша, Португалия, Румъния, Испания, Турция, Великобритания.'' стр. 2/27 от тук https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още