fallback

Зеленски: Русия трябва да отговаря пред трибунал като този в Нюрнберг

Украинският президент отправи призова си пред Съвета за сигурност на ООН

20:34 | 05.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаване на трибунал от типа на този в Нюрнберг, който да разследва и преследва руски военни престъпления. Той поиска това пред Съвета за сигурност на ООН, пише CNBC.

„Руските военни и тези, които са им дали заповеди, трябва незабавно да бъдат изправени пред съда за военни престъпления в Украйна“, посочи Зеленски в почти 20-минутна реч в рамките на международния форум.

Появата на Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН следва украинските твърдения, че най-малко 300 цивилни са били измъчвани и убити в Буча от руски войници. Телата им бяха открити, след като Москва изтегли войските си от предградието, което се намира близо до украинската столица. Зеленски определи последствията в Буча, които лично видя в понеделник, като „геноцид“ и обвини Русия във военни престъпления.

„Клането в нашия град Буча е само един, за съжаление, само един от многото примери за това, което окупаторите направиха на нашата земя през последните 41 дни“, коментира Зеленски и добави, че „светът тепърва ще види“ какво е сторила Русия в други части на Украйна.

През уикенда Русия беше изправена пред нова вълна на възмущение, след като се появиха ужасяващи кадри на тела, пръснати по улиците. Някои от загиналите са с вързани ръце зад гърба и огнестрелни рани в тила.

„Всеки, който е дал престъпни заповеди и ги е изпълнил, убивайки нашите хора, ще бъде изправен пред трибунала, който трябва да бъде подобен на трибунала в Нюрнберг“, посочи Зеленски.

Коментарите си той отправи преди воденото от САЩ предложение за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд представи предложението в Съвета за сигурност на ООН, където Русия има постоянно членство и има право да налага вето на резолюции.

„Въз основа на наличната в момента информация, Съединените щати оцениха, че членове на руските сили са извършили военни престъпления в Украйна“, коментира тя. „Предвид увеличаващите се доказателства, Русия не трябва да има властова позиция в орган, чиято цел е да насърчава зачитането на човешките права. Това не просто е върхът на лицемерието, но е и опасно“.

По думите ѝ руското членство в съвета накърнява доверието в него, „подкопава цялата ООН и е просто погрешно“.

В понеделник президентът Джо Байдън нарече руския лидер Владимир Путин „военен престъпник“, който трябва да бъде съден за насърчаване на насилието в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още