IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитни снимки оборват руската версия за Буча

На анализирани от The New York Times кадри труповете се виждат още преди три седмици

07:59 | 05.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES</em></p>

Снимка: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Мъртвите тела на цивилните граждани на град Буча са лежали по улиците в продължение на седмици. Това показват сателитни снимки - в противоречие с твърденията на Русия, че убийствата са извършени след напускането на войските.

Сателитни снимки, публикувани и анализирани от The New York Times, показват, че телата на мъртвите невинни цивилни лежат по улиците на града още от 11 март, което значи, че хората са избити преди повече от три седмици.

Кремъл беше обвинен в геноцид, но Русия отрече нейните войски да са убили цивилни и заяви, че сцените са „поредната измама". 

Когато през уикенда се появиха снимки на телата на мъртви цивилни, лежащи по улиците на Буча - някои с вързани ръце, други с огнестрелни рани в главата - руското министерство на отбраната отрече да носи отговорност. В публикация в Telegram в неделя министерството предположи, че телата са били поставени наскоро по улиците, след като "всички руски части са се изтеглили напълно от Буча" около 30 март. 

Сателитните снимки, предоставени на вестника от Maxar Technologies, показват, че най-малко 11 от убитите в Буча са били на улицата от 11 март.

Че починалите не са загинали скоро, се вижда и от състоянието на труповете, пише вестникът. Повечето тела са в някаква степен на разложение въпреки студеното време в последните седмици.

На видеозапис, заснет от депутат от местния съвет на 2 април, се виждат много тела, разпръснати по улица „Яблонска“ в Буча. Сателитни снимки, предоставени на медията от Maxar Technologies, показват, че най-малко 11 от тях са били на улицата от 11 март, когато Русия зави, че е превзела града.

За да потвърди кога са се появили телата и кога вероятно са били убити цивилните, екипът за визуално разследване на The Times е провел анализ на сателитните изображения. На изображенията се виждат тъмни обекти с размерите на човешко тяло, които се появяват на ул. „Яблонска“ между 9 и 11 март. Обектите се появяват точно в същото положение, в което са открити телата, след като украинските сили върнаха Буча, както се виждат на кадрите от 2 април. Допълнителният анализ показва, че обектите са останали в това положение повече от три седмици.

Някои от телата са до нещо, което изглежда като кратер от удар. Други са близо до изоставени коли. Три тела лежат до велосипеди. Някои са с вързани ръце зад гърба си с бял плат. Телата са разпръснати на около половин миля по ул. „Яблонска“.

На второто видео, заснето на същата улица се виждат още три тела. Едното лежи до мотор, другото близо до изоставената кола. Сателитни изображения показват, че изоставени коли и труп наблизо са се появили между 20 и 21 март. 

Това са само някои от откритите от събота насам тела на цивилни. AP публикува снимки на най-малко шестима мъртви мъже, лежащи заедно в задната част на офис сграда, някои от тях с вързани зад гърба ръце. Сградата се намира на една миля западно от другите жертви, открити по улица "Яблонска".

На още една миля по-нататък фотограф на The Times открива тялото на мъж с огнестрелна рана в главата, лежащо до велосипед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
DAMoon
преди 2 години
По техните снимки от сателита телата са там от 19 март, тея клипове са от 2-ри април натам. Това означава че са изминали над 10 дена. Възможно ли е още след 10 дена да изпускат газове. Дори имаше новиня че някой се виждал как се е изправилна задните огледала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
DAMoon
преди 2 години
По техните снимки от сателита телата са там от 19 март, тея клипове са от 2-ри април натам. Това означава че са изминали над 10 дена. Възможно ли е още след 10 дена да изпускат газове. Дори имаше новиня че някой се виждал как се е изправилна задните огледала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Бойчо, ами изгледай го и по-нататък. Вижда се един(един) труп. Не наредени като за черната реклама мърдащи хора :). Излушай и интервюто с живеещата там в края, не е зле. Нищо лично, НО този мейнстрийм който ни залива ми е поне малко... съмнителен. Лично аз смятам, че допускането на война в Европа е голямо варварство, не съм и подозирал това да се случи в XXI век. Винаги съм мислел, че касапницата в бившата СФРЮ е за последно в континета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 2 години
Без да навлизам в споровете Ви, но отворих този клип. Още на 22, 23 и 24 секунда (стоп кадър) се вижда труп. По-натам не съм и гледал. А дори и да няма, не изключва възможността кадрите да са били и от други места, това не е малък град, а въпросните кадри от сателитите са само на една улица в централната част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
юристе, тук е видеото от първоначалното влизане на укрите в града(преди мърдащите трупове): https://youtube.com/watch?app=desktop&v=Z7yIyNBMpQY Made in Ukraine. Трупове нема. После изведнъж се появиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Масово гражданите не знаят какво точно се случва с човешкия труп на 3-4 час след смъртта; 3-4 денонощия след смъртта и 1 месец след смъртта на човека. Да- това не се учи в предмета биология в 6-8 клас на средното образование и ми е много интересно кой би желал детето му, пред което предстои цял един живот, да учи в 6-8 клас как въздейства смъртта върху човешкото тяло...Руснаците използват фактът, че това са специализирани медицински знания, които се учат само във вузовете, в специалността медицина и ги представят за ''фейк''. Ако не знаете жестоката истина, знайте- човешкият труп се подува от газовете до 4 ден след смъртта, затова е напълно възможно той да ''помръдне'' и да изпуска газове, все едно е живо човешко тяло. Във варварските времена на невежество и липса на медицински научни знания, това се е приемало за '' вампирство'', защото хората не са имали съвременните научни познания за тези процеси. Напишете си в нета '' какво става с човешкия труп след смъртта'' и ще прочетете доста неща, но е добре да не се яли, защото ако не сте следвали медицина, като нищо ще повърнете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
На руските лъжи никой не вярва, особено- при наличие на съвременните технологии, на които може да бъде направена техническа експертиза, която да докаже дали са манипулирани или не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още