IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия трябва да отговаря пред трибунал като този в Нюрнберг

Украинският президент отправи призова си пред Съвета за сигурност на ООН

20:34 | 05.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаване на трибунал от типа на този в Нюрнберг, който да разследва и преследва руски военни престъпления. Той поиска това пред Съвета за сигурност на ООН, пише CNBC.

„Руските военни и тези, които са им дали заповеди, трябва незабавно да бъдат изправени пред съда за военни престъпления в Украйна“, посочи Зеленски в почти 20-минутна реч в рамките на международния форум.

Появата на Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН следва украинските твърдения, че най-малко 300 цивилни са били измъчвани и убити в Буча от руски войници. Телата им бяха открити, след като Москва изтегли войските си от предградието, което се намира близо до украинската столица. Зеленски определи последствията в Буча, които лично видя в понеделник, като „геноцид“ и обвини Русия във военни престъпления.

„Клането в нашия град Буча е само един, за съжаление, само един от многото примери за това, което окупаторите направиха на нашата земя през последните 41 дни“, коментира Зеленски и добави, че „светът тепърва ще види“ какво е сторила Русия в други части на Украйна.

През уикенда Русия беше изправена пред нова вълна на възмущение, след като се появиха ужасяващи кадри на тела, пръснати по улиците. Някои от загиналите са с вързани ръце зад гърба и огнестрелни рани в тила.

„Всеки, който е дал престъпни заповеди и ги е изпълнил, убивайки нашите хора, ще бъде изправен пред трибунала, който трябва да бъде подобен на трибунала в Нюрнберг“, посочи Зеленски.

Коментарите си той отправи преди воденото от САЩ предложение за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд представи предложението в Съвета за сигурност на ООН, където Русия има постоянно членство и има право да налага вето на резолюции.

„Въз основа на наличната в момента информация, Съединените щати оцениха, че членове на руските сили са извършили военни престъпления в Украйна“, коментира тя. „Предвид увеличаващите се доказателства, Русия не трябва да има властова позиция в орган, чиято цел е да насърчава зачитането на човешките права. Това не просто е върхът на лицемерието, но е и опасно“.

По думите ѝ руското членство в съвета накърнява доверието в него, „подкопава цялата ООН и е просто погрешно“.

В понеделник президентът Джо Байдън нарече руския лидер Владимир Путин „военен престъпник“, който трябва да бъде съден за насърчаване на насилието в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Reltup
преди 2 години
Леле леле колко зависими копейчици и апаратчици мразещи народа си в името на империята на злото, която им е подхвърлила пилешко кокалче да глозгат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Reltup
преди 2 години
Леле леле колко зависими копейчици и апаратчици мразещи народа си в името на империята на злото, която им е подхвърлила пилешко кокалче да глозгат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
neon7
преди 2 години
Тоя пак е друсан ! КАКВО НАИСТИНА СЕ СЛУЧИ В БУЧА? НАЙ-МАЩАБНАТА ПРОВОКАЦИЯ СЛЕД РОДИЛНИЯ ДОМ В МАРИУПОЛ (ДОКАЗАНА ЛЪЖА НА УКРАИНСКАТА СТРАНА) https://afera.bg/какво-наистина-се-случи-в-буча-най-маща/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Зеленски обаче ще отговаря пред трибунал в Киевския офицерски дом Може справка да си направи от процесите през януари 46 г Приятно четене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
юрист
преди 2 години
ЖЕНЕВА, 05.04.2022 20:17 (БТА)ООН възнамерява да изпрати свой екип от експерти по човешките права, които да разследват убийствата на няколкостотин цивилни в украинския град Буча, предаде ДПА, позовавайки се на говорител от Службата на върховния комисар за правата на човека в Женева.Екип на ООН от 50 души е разположен в западния украински град Ужгород на около 800 километра от Киев и предградието Буча. Не беше съобщена дата за изпращането на екипа.Разследваща комисия, съставена от независими адвокати, също ще разследва какво се е случило в Буча, обяви говорителката на Службата на Върховния комисар за правата на човека Лиз Тросел. Комисията има за задача да събере доказателства за вероятни военни престъпления за Съвета на ООН по правата на човека...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
тоя е ясен ... не преставам да се учудвам колко примитивно ниво демонстрират тия , дето му правят софтуера ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още