fallback

Русия разполага ядрени оръжия в региона, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Ще реагираме хладнокръвно и без емоции, заявява бившият руски президент Дмитрий Медведев

12:52 | 14.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия вероятно ще разположи ядрени оръжия в и около Балтийско море, ако Финландия и Швеция влязат в НАТО, става ясно от публикация в социалната мрежа Telegram на зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Двете държави обмислят членството си в Алианса след началото на военния конфликт в Украйна. Според медийни публикации в Стокхолм дори вече са взели решението и ще внесат официално своята кандидатура през юни.

Според Медведев Русия трябва да реагира на това "хладнокръвно и без емоции". Дали членовете на НАТО са 30 или 32, това е без значение, но с влизането на Швеция и Финландия общите граници на НАТО и Русия ще се удвоят, което означава, че Русия ще трябва да подсили своите граници - сериозно разгръщане на сухопътните войски и противовъздушната отбрана, пише той и предупреждава, че могат да бъдат разположени още и ракети "Искандер", както и свръхзвукови ракети и кораби с ядрени ракети, особено, ако не бъдат водени преговори за неядрения статут на региона.

За първи път толкова високопоставен руски чиновник коментира конкретно какво може да очакваме от Москва при разширение на НАТО, посочва Bloomberg. 

В своя пост Медведев отхвърля коментарите, че "специалната операция" в Украйна е подтикнала Финландия и Швеция да се присъединят в НАТО. И двете страни са изказвали и преди желанието за членство в Алианса, а и цената за тяхното членство е съвсем различна, отколкото тази за Украйна.

"С тези страни нямаме териториални спорове, както с Украйна", казва бившият руски президент.

Той пише още, че се надява двете страни да размислят и да се откажат от членството във военната организация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още