IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е спряла 15% от своите доставки на газ за ЕС

В последния месец "Газпром" ограничи доставките на природен газ за България, Полша, Нидерландия, Финландия, Дания и частично за Германия

16:54 | 01.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" е ограничила доставките си за ЕС с 23 млрд. куб. метра, или 15% от общия поток в резултат на спрените продажби за България, Полша, Финландия, Дания и Нидерландия, както и за Shell по договор за доставка в Германия. Това сочи бюлетин на ING Groep.

От 27 април насам руската страна спира газа на всеки, който не се съобразява със схемата за плащане на природния газ в рубли. Първи бяха България и Полша. След това в общността бяха водени дълги дискусии дали искането на "Газпром" нарушава европейските санкции срещу Русия, или не.

В крайна сметка големите потребители успяха да намерят начин и доставките на газ за тях не са преустановени, а "Газпром" коментира, че или е спрял доставките на газ, или е допуснал продажбата за всичките си европейски клиенти.

Тази яснота успокои търговията с природен газ в Европа. На водещата европейска борса TTF в Нидерландия контрактите с доставка през юли се търгуват за 89,50 евро за мегаватчас в обедната сесия, което е спад от около 5 на сто.

Цената на августовските доставки се движи около 90 евро за мегаватчас, показват още данните на борсовия оператор.

Към момента спрените доставки са в такъв обем, че могат да бъдат покрити спокойно с втечнен газ, допълва още ING. През април в Европа бяха получени рекордни количества суровина. Полша съобщи, че ще увеличи капацитета си за регазификация, след като през страната минават големи количества газ за съседни държави, включително и за Украйна.

През май доставките на втечнен газ за Европа започнаха да намаляват, но все още са над средното за последните години, показаха данни на Ройтерс преди дни. По-топлото време в Европа през тази зима остави повече резерви в газохранилищата от очакваното. В момента активно тече кампания по нагнетяване на газ в газовите хранилища на континента, което успокоява търговците с газ.

В момента потреблението на газ е намаляло в резултат на високите цени, допълва още Bloomberg. Според анализатори европейската индустрия обмисля промяна в своята стратегия заразвитие и индустриалното потребление на газ се свива с 15-20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
работата е там , че май чекащите ше фалират първи ... ама политкоректно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Край. Рашата фалира и чекаме вече да се предаде. Ze и той чека да паднат манерките на коча. Всички чекат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още