fallback

ЕС забранява предоставяне на счетоводни, консултантски и ПР услуги за Русия

Официално е потвърдено, че България и Хърватия ще имат дерогация за петролното ембарго срещу Русия

11:55 | 03.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз забранява предоставянето на счетоводни, ПР и консултантски услуги за представители на Русия. Тази мярка е предвидена в шестия пакет със санкции срещу Москва, одобрен официално от европейските институции. По-късно днес (3 юни) ще бъде публикуван и списък с физическите лица, които попадат под санкции, като според медийни публикации от него ще липсва руския патриарх Кирил.

Изваждането на патриарха от списъка беше по искане на Унгария. С това беше преодоляна съпротивата на Будапеща относно забраната за внос на руски петрол в общността. Патриарх Кирил беше включен в първоначалния вариант заради негови коментари, че войната в Украйна е "религиозно прочистване" и благословията му на действията на руските военни.

Съобщението на Европейския съвет официално потвърждава, че България и Хърватия ще бъдат изключени от забраната за внос на руски петрол. На първо време петролното ембарго се отнася само до морските доставки и от него са изключени доставките на петрол през петролопроводи, тоест то няма да действа за Унгария, Чехия и Словакия, които нямат излаз на море и получават руския петрол през тръбопровода "Дружба".

И трите страни нямат друга алтернатива, а за България и Хърватия отлагането ще помогне за по-плавен преход към алтернативните доставки.

С шестия пакет в ЕС се надяват до края на годината да ограничат около 90% от вноса на петрол от Русия. В срок от осем месеца ще бъде забранен и вносът на преработени петролни продукти.  По този начин ще бъдат ограничени финансовите постъпления в руския бюджет, които Москва може да използва за финансиране на военните действия в Украйна.

Под санкциите попадат още три руски банки - най-голямата "Сбербанк", Московската кредитна банка (МКБ) и "Россельхозбанк", както и Беларуската банка за възстановяване и развитие. Тези финансови институции ще бъдат изключени от системата SWIFT.

Три руски държавни телевизии са вписани в санкциите на общността. Това са "РТР Планета", "Россия 24" и "ТВ Центр". От Европейския съвет допълват, че тези канали са проводник на манипулации, както и дезинформация и пропаганда относно военната инвазия в Украйна. Целта на Москва е да дестабилизира съседните държави и страни от ЕС с разпространението на тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още