IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът отчита най-голям седмичен ценови ръст от началото на войната в Украйна

Повишените цени отразяват намаленията в доставките на руски газ до редица европейски страни

12:28 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, отчитат най-голямото си седмично увеличение, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари, тъй като съкращенията в доставките за региона от страна на Москва задълбочават енергийната криза, съобщава Bloomberg. 

Газовите фючърси поскъпват с 50% за седмицата, отразявайки и съобщението на Eni SpA, че е получила само половината от исканите обеми руски газ от „Газпром“ за петък в сравнение с около две трети в четвъртък.

Съкращенията засегнаха и други компании, включително Engie SA и Uniper SE, и биха могли да нанесат удар върху индустриите в момент, когато регионът вече се бори с ускоряващата се инфлация.

Потоците през газопровода "Северен поток" - най-голямата връзка между Русия и Европейския съюз (ЕС) - са намалели с около 60%. Това повиши напрежението между блока и Москва, като италианският премиер Марио Драги заяви, че е лъжа твърдението на Кремъл, че намаленията се дължат на технически причини, докато Германия нарече този ход „политически мотивиран“ и насочен към нарушаване баланса на пазарите. Москва повтори в четвъртък, че съкращенията са „неумишлени“.

Европа се опасява от подобни съкращения на фона на плановете ѝ за постепенно прекъсване на руските енергийни доставки и преминаване към алтернативни и по-чисти източници на енергия, след като руските военни започнаха инвазия в Украйна.

Регионът увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG), за да покрие всеки недостиг и също така да запълни навреме газохранилищата преди следващия отоплителен сезон, когато търсенето на газ традиционно се увеличава.

Но и тук регионът изпитва затруднения, тъй като терминалът за LNG в Тексас, основен изходен пункт за американския газ към Европа, остава затворен след пожар миналата седмица.

„Газохранилищата се запълваха с добри темпове“, казва Уорън Патерсън от ING Bank. „Това обаче се промени рязко тази седмица“, добавя той, визирайки значителните съкращения в транзитните газови обеми през „Северен поток“.

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поевтиняват с 0,5% до 123,74 евро за мегаватчаса към 11:22 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още