IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подготвя мащабен план за възстановяване

Той ще бъде представен следващата седмица на конференция в Лугано, Швейцария

10:00 | 03.07.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Kravchenko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Украйна планира тази седмица да престави план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разби икономиката и разсели милиони хора, пише Bloomberg.

Планът, обхващащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция на 4-5 юли в швейцарския град Лугано, твърдят източници, запознати с въпроса. Той ще очертае дълъг списък от инфраструктурни проекти и такива, свързани със сигурността, инвестиции в климата и дигиталната икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси.

Представители на Европейския съюз твърдят, че блокът, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за присъединяване, ще допринесе за по-голямата част от общата финансова помощ – обем, който може да надхвърли 500 млрд. евро (523 млрд. долара). Украинското правителство е обсъдило проекта с дарители, включително с ЕС, които ще дадат обратна връзка през следващите месеци, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като дискусиите не са публични.

Европейската комисия проучва възможности за финансиране, които включват отпускането на грантове и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни и властите не са склонни да дават прогнози докато войната продължава. Една от възможностите е съвместно заемане от пазарите, подобно на възможността, свързана със средствата от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

Краят не е близо

Всеки следвоенен план има дългосрочен хорзионт, тъй като украинските и руските сили водят продължителни боеве в района на Източен Донбас, който се превърна в основен приоритет за военните плановици на президента Владимир Путин. Въпреки че Кремъл постигна успехи в последните няколко седмици, украинският държавен глава Володимир Зеленски многократно се зарече, че никога няма да приеме отстъпване на територия.

На пресконференция в Киев в петък Зеленски посочи плана от Лугано като „първа чернова“, тъй като мащабът на усилията ще бъде „сложен“.

Сумите за възстановяване подчертават и острата финансова болка на Украйна, тъй като политиците в Киев се борят да поддържат бюджета работещ, докато приходите намаляват, а страната разчита все повече на дарители от цял свят. Украинските власти проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като възможностите за финансиране на страната достигат своя лимит.

План от такъв мащаб ще бъде подложен на проверка от правителствата на ЕС, които са скептични относно добавянето на дълг. Спешната помощ за Киев вече беше задържана в институциите на блока поради разногласия между властите в Брюксел и Германия заради детайли в пакета.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще присъства на конференцията в Лугано, за да представи базирана в ЕС платформа за глобални дарители, включително партньори от Групата на седемте, други международни организации, Швейцария и Норвегия, твърдят източниците. ЕС ще се стреми да координира глобалните усилия с отворени канали за различни финансови инструменти, използвани от САЩ и Световната банка.

Екиптът на Фон дер Лайен работи върху концептуален документ като основа за дискусиите в блока, преди да бъде финализирано каквото и да е предложение, коментират източниците. След лятото ЕС и Германия, като председател на Г-7, ще свикат конференция, за да придвижат плана напред. Чешкото правителство, което държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, планира да организира донорска конференция през ноември.

За ЕС всяка помощ трябва да бъде свързана с реформи. Статутът на Украйна на кандидат за ЕС дойде с пътна карта за борба с корупцията, разбиване на властта на олигарсите върху икономиката и създаване на правила за избор на съдии. Украйна е на 122 място от 180 държави в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

В петък Фон дер Лайен каза пред украинския парламент, че страната трябва да избере „правилните хора“ за своите антикорупционни органи възможно най-скоро, да приложи антиолигархично законодателство и да придвижи напред нов закон за медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Спрете да складирате оръжие и да криете танкове и оръдия в (или близо до) молове, училища, детски градини, детски площадки, къщи и блокове на граждани и пр. гражданска инфраструктура. Нацистите ненавиждат руските, а и са *** страхливци. Доказателства за горното има в интернет с ТОНОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 1 година
Няма подобен българин .имаше журналистическо разследване . Апропо боя в Одеса е провокиран от руските агитка. Ама важното е да се дуднат московските опорки , та белкин оправдаембмбардерането на жилищни квартали посреднощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Имало и един извънземен и двама рептили от запалените диверсанти, а отвън генерали от НАТО хвърляли коктейлите ***, това не ви ли го казаха??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
"В Одеса леко и ги запалиха диверсантите. " И един българин беше там. Диверсант. На тебе ти свърши шабат-а и започна да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А по въпроса за запалените в Одеса - пратени москалски диверсанти имаше и в Донецк, Луганск, Мариупол, Харков и Одеса. Целта - завземане на важна гражданска инфраструкура и имитиране на граждански нунт, който бързо да предизвика намеса от москалия. В Донецк и Луганск номера мина, в другите градове ядоха шамари. В Одеса леко и ги запалиха диверсантите. На тая тема и филм има - документирано, как пристигатв Одеса с влак уж като футболни фенове. Неук тpoлищак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Я, тpoлът с бивше име Дядя вова, явно много иска да влезе в списъка на тия с 4К на месец :)) Дерзай, дерзай, едни кеш взимат, други само мухите папате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Стара англосаксонска наша тактика - когато нашите войни губят, започваме да бием по цивилни! В Ирак, Афганистан, Сирия и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Или за тия неща мисирките ви не пишат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
А Одеса беше отговор на какво? Ще стрете да убивате цивилните в Донбас, когато отидем до Одеса. А преди 8 години, чии нацисти изгориха живи 100-тина човека в Провсъюзния дом в Одеса?! А!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 1 година
А за убитите в Одеса ония ден няма ли да споменеш? Или за избомбения търговски център ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още