IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Енергийната криза в Европа е временна и ще свърши преди войната в Украйна

Ще влезе ли в еврозоната България до 2024 г., преди да изпълни критериите за инфлация и за балансиран бюджет, коментира финансистът

13:03 | 14.07.22 г. 8
К. Колчев: Енергийната криза в Европа е временна и ще свърши преди войната в Украйна

Според него нито Германия, нито Европа могат да си позволят да са в енергийна криза дълго време. „Ясно е, че тази ситуация е временна. В момента се търсят алтернативни източници и Европейската комисия каза, че до края на годината Европа няма да е зависима от руски газ и петрол, напомни Колчев.

По думите му енергийната криза в Европа и високите цени на енергията са временни, обусловени от войната.
„Но те няма да свършат с войната, а много преди това, прогнозира той. – Очакванията ми са до края на годината и особено следващото лято цените и на газа, и на петрола, а оттам и на електричеството в Европа да се стабилизират. Това ще стане не на нивата, на които това започна миналото лято, но на едни нормални нива.“

Камен Колчев коментира, че по-слабото представяне на европейската икономика е причина за паритета на еврото и долара. „Освен това лихвите в САЩ са по-високи и ще останат такива поне още две-три години. По-слабото представяне на Европа се обуславя от енергийната криза и високите цени на енергоносителите, което доведе до значително по-висока инфлация. Войната е на територията на Европа, а не на САЩ и Австралия. Никак не е хубаво Европа да влиза в рецесия и валутата ѝ да е по-слаба, но това са фактите“, посочи финансистът.

Според него рецесията вече е основният сценарий както за САЩ, така и за Европа, но смята, че тя може да овладее бързорастящите лихви и да принуди, особено Фед, да задържи темпа на вдигане и дори да намали лихвените нива.

„През следващите година-година и половина е много вероятно лихвите да не се вдигат толкова рязко, именно заради риска от рецесия и заради високата инфлация, която трябва да бъде овладяна по някакъв начин“, смята Колчев.

Колчев отбеляза, че през следващите десет години ще има „относително по-вял растеж и по-бавно увеличение на лихвите от инфлацията. „Ще продължим да виждаме отрицателни реални лихви, което трябва да изконсумира излишната парична маса, която е на пазара“, посочи той.

Що се отнася до перспективите за България по пътя към еврозоната и конвергенцията, Колчев е на мнение, че те „никак не са розови, защото рисковете са [същите] като в Европа, но тук няма кой да ги адресира“.

„До 2024 година ние няма как да изпълним критериите за инфлация и за балансиран бюджет, за да влезем в еврозоната, категоричен е финансистът. – В момента не изпълняваме критериите, няма да ги изпълним и догодина, но по-догодина може би ще ги изпълним. Така че приемането ни през 2024 година би могло да бъде политически компромис, но не виждам особена воля за такова, при условие че еврозоната има достатъчно проблеми и не ѝ трябват повече, колкото и малък проблем да е България, защото е малка икономика.“

Защо още през януари ЕЦБ промени реториката си, но не вдига лихвите? Задълбочава ли се дълговата криза? Как реагират банките на предизвикателствата на финансовата криза? Кога ще се успокоят пазарите и кои от тях са с потенциал да растат?  Има ли убежища и кои са най-рисковите активи?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
2050 е оптимистичният сценарии ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
тая прогноза по видинската кабеларка ли я пуснаха ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
с това темпо на напредване... към 2050 ще сте стигнали до Полската граница.. иначе по интересно е какво ще пишеш след месец, два като започнат да ви избутват наобратно към мордддор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Енергийната криза в Европа е временна и ще свърши преди войната в Украйна === Много вярна констатация, че гейропата ще сдаде багажа преди укопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Тоя чичко не разбира нито от военно дело, нито от газови пазари. Първо - войната свършва маааааксимум до края на годината. Просто с тоя темп на стопяване на укpoпската армия, скоро няма да има кой да се бие., нито с какво - защото западът не може да праща оръжия на укpoпия с това темпо, с което руснаците го унищожават, пленяват... или просто го КУПУВАТ. Само при Лисичанск укрите загубиха двойно повече тежка техника, отколкото западът им е подарил досега. Газ пък засега очевидно няма откъде да се намери. Просто няма как на световен пазар на стратегическа стока с хронически дефицит, да отсвириш най-големия доставчик. На петролният пазар също нещо не виждаме свръхпредлагане - чучyлото си мислеше, че Арапия, Венецуела, Иран ще заместят Русия, ама получи среден пръст и от трите места, на всичко отгоре Иран подаде молба за членство в БРИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
К. Колчев: Енергийната криза в Европа е временна и ще свърши преди войната в Украйна - К. Колчев е временен и ще свърши преди Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Еваларка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Отново ще пусна един стар виц:Действието се развива по време на петролната криза през 70-те .Отива Брежнев на посещение при Никсън.С него бил и племенникът му.Докато Брежнев и Никсън разговаряли,младежът излязъл да се помотка из двора на Белият дом и гледа, някъв виси на покрива до байряка и се кокори в далечината.Кой си ти бе,попитал нашия човек.Ми аз съм племенникът на Никсън, отвърнал оня.Ми кво прайш там горе?Ми гледам да видя кога ще се зададе краят на петролната криза..Ми плащат ли ти затова?Е как, рекъл оня горе, вземам по 3000 долара на месец..Прибрал се нашия човек, тръгнали си по едно време с вуйчо си, той седял седял,па рекъл,абе Вуйчо, днес докато говорехте с Никсън , тъй тъй видях племенника на Никсън, седи горе на Белия дом, гледа кога ще се зададе краят на петролната криза, и му плащат по 3000$ на месец, пък ти ме караш по цял ден да вися на Спаската башня да гледам кога ще изгрее зората на комунизма и ми даваш само по 300 рубли бе..Не е хубаво така...Абе момче, рекъл Леонид Илич,абе мисли по стратегически бе.Петролната криза след година две ще свърши и тоя ще го съкратят, пък ти докато си жив ще си чакаш да изгрее зората на комунизмът и ще си прибираш заплатката..Та , заменете сега в тоз виц петролната криза с енергийна и зората на комунизма със зората на руското величие, и ето ви съвсем актуална история..А да де, и имената на президентите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още