IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не може да гарантира, че "Северен поток" пак ще работи в пълен обем

Бъдещето на газопровода ще зависи от търсенето на газ в Европа, както и от санкциите на Запада, коментира Мария Захарова

16:27 | 14.07.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" все още няма нито едно писмено доказателство, че Siemens ще върне от Канада ремонтираната турбина за газопровода "Северен поток 1", което означава, че не може да  гарантира работата на компресорната станция "Портовая" в пълен обем, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

Канада задържа турбината след ремонт заради санкциите, които наложи срещу Русия заради войната в Украйна. По тази причина в средата на юни "Газпром" намали доставките по газопровода до 67 млн. куб. метра на денонощие при капацитет от 167 млн. куб. метра на денонощие.

Вероятно, след като получи ремонтираната турбина, каквото решение има от канадското правителство, "Газпром" ще повиши обемите до около 100 млн. куб. метра на денонощие.

Руски експерти обаче не очакват скоро да бъде възстановен пълният капацитет на газопровода, защото руската газова компания ще поиска преди това да получи гаранции, че останалите турбина на "Портовая" ще бъдат ремонтирани.

Междувременно говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира, че "Северен поток 1" е спрян за техническа профилактика. Според нея спекулации около спрените доставки не бива да се правят, но в същото време допълни, че бъдещето на газопровода зависи изцяло от западните партньори - от заявките за доставки и от "незаконните санкции", както в случая с турбината в Канада.

В Европа опасенията са, че Русия ще намери основание да спре за по-дълго от планираното "Северен поток 1". Това ще постави на изпитание страните, които трябва да напълнят газохранилищата си за зимния сезон. Германия например спря нагнетяването и черпи газ от газохранилищата си заради спрените доставки от Русия. В Берлин очакват утрояване на цената на природния газ.

По план ремонтите трябва да продължат от 11 до 21 юли. По време на брифинга днес (14 юли) Захарова потвърди, че става въпрос за планова профилактика, която ще протече именно в този период, а графикът на работата е съгласуван с всички страни.

През юни "Газпром" е доставил рекордно малко за последните 20 години газ в Европа - едва 4,7 млрд. куб. метра, спрямо 7,9 млрд. куб. метра през май, сочат данните на руския Център за развитие на енергетиката. Заради спирането на "Северен поток 1" доставките могат да достигнат исторически минимум от 3,8 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
...поредна основателна критика към Инвестора:Системата ви, приятели, се излага, размества букви и т.н., като още не сте интегрирали опция за поне една редакция на постовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Само информативно, вече си произвеждат всякакви турбини. Със СП-1, моментът е включената а приори доставка от Ролс-Ройс на това, което, са го нямали към момента. Отделно че, превкл.на изток не значи пълен отказ от експорта на запад, че толкова да страдаме за тях. Отделно че, нормално е да си платят гяволъка и такса руски национален шовинизъм. О ти нос на о плювките обаче не че, били "ненадеждни", искам да видя кой друг толкова дълго би търпял да се гаврят с него, преди да си покаже зъбите. Западът, сам си причини всичките главоболия но, така е с обратното на умните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Още по зле е , основният им производител на захранващи газотурбинни агрегати за газово-нефтената , химическата и добивната индустрия работи с хамерикански лицензи на GE . Аз съм убеден , че и машинарията из производствените му халета е хамериканска , немска , италианска , шведска , датска , за софтуерът за управление и проектиране въобще не отварям дума . Дори да приемем , че я присвоят собствеността , което е най-вероятният сценарии , те нямат ноу-хауто за големите турбини . Имат само за до 30МВт . И второ , няма да имат съпорт от централите в Хамерика , Германия , Италия ... Инженерната работа не се основава на самодостатъчност , има огромен информационен и материален поток , който е скрит за обикновеният човек . Известно време ще могат да поддържат стотиците си турбини , вероятно ще могат да произведат известна бройка , трагедията ще настъпи след няколко години , като свършат специфичните запасни части по машините на производствените площадки ... Надуването с бузи е опция като се замисля .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
Надявам се след години, като ги изправят тези пред трибунала в Хага, да се случи зимата, че да ги държат в студени килии с оправданието- Няма газ за парното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 1 година
Относно силата на Сибир- изцяло построен за сметка на Русия и кога ще стане рентабилен и дали изобщо ще стане не е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 1 година
Незнам как ще се разберат, при положение че руснаците искат да оказват влияние чрез доставките, ама много се изнервят кат им оказват на тях влияние . Справка Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
По скоро китайците ще си го построят :-) и китайци ще работят на станциите в Русия. Въпросът е по-скоро дали на Китай им трябва газ от Русия и отговорът е с по-скоро не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Ще си чакате турбината. До Путиновото пришествие на Западна Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Ако има човек акъл и има с какво да се замисли (вкл. и у нас), ние наглосаксите държим ключовете за много енергетика у нашите васали, сиреч слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 1 година
Само не стана ясно, новите газопроводи с бузи ли ще ги надяват или пак ша чакат турбината от Канада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още